Američki brodovi uplovili u Južno kinesko more

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2021, 11:37

Američki brodovi uplovili u Južno kinesko more

Američki ratni brodovi, predvođeni brodom USS "Teodor Ruzvelt" uplovili su u Južno kinesko more kako bi promovisali "slobodu plovidbe", saopštila je američka vojska, u trenutku kada su tenzije između Kine i Tajvana porasle i izazvale zabrinutost Vašingtona.

Američka vojska je saopštila da su brodovi u Južnom kineskom moru, koje prisvaja Kina, kako bi izveli rutinske operacije koje "osiguravaju slobodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na moru, grade partnerstvo koje neguje pomorsku stabilnost", preneo je Rojters.

Kina se često žalila zbog toga što se američki ratni brodovi približavaju ostrvima u Južnom kineskom moru, gde se za vlasništvo nad ostrvima takmiče i Vijetnam, Malezija, Filipini, Bruneji i Tajvan, dodaje Rojters.

Osam kineskih bombardera i četiri lovca ušla su juče u vazdušni prostor Tajvana na jugozapadu ostrva, saopštilo je Ministarstvo odbrane te kineske autonomne oblasti, čiju samoproklamovanu nezavisnost priznaju neke države sveta.

U saopštenju se dodaje da je tajvansko ratno vazduhoplovstvo ispalilo rakete "da nadgledaju upad".

Na mapi koju je objavilo ministarstvo vide se kineski avioni kako lete između južnog dela ostrva i ostrva Pratas na koje Tajvan polaže pravo.

Oglasio se i Stejt Department, koji je apelovao na Peking da prekine "vojni, diplomatski i ekonomski pritisak na Tajvan" i da se umesto toga okrene smislenom dijalogu sa "demokratski izabranim predstavnicima Tajvana", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova SAD Ned Prajs.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Američki ratni brodovi na čelu sa "Teodorom Ruzveltom" u Južnom kinesko moru

Izvor: RTS, 24.Jan.2021

U trenutku kada su tenzije između Kine i Tajvana porasle i izazvale zabrinutost Vašingtona, američki ratni brodovi, predvođeni nosačem aviona "Teodor Ruzvelt" uplovili su u Južnno kinesko more kako bi promovisali "slobodu plovidbe". . Američka vojska je saopštila...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.