Izvor: RTS, 24.Jan.2021, 11:52

Američki ratni brodovi na čelu sa "Teodorom Ruzveltom" u Južnom kinesko moru

U trenutku kada su tenzije između Kine i Tajvana porasle i izazvale zabrinutost Vašingtona, američki ratni brodovi, predvođeni nosačem aviona "Teodor Ruzvelt" uplovili su u Južnno kinesko more kako bi promovisali "slobodu plovidbe".
Američka vojska je saopštila da su brodovi u Južnom kineskom moru da bi izveli rutinske operacije koje "osiguravaju slobodu na moru, grade partnerstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje neguje pomorsku stabilnost".

Kina se često žalila zbog toga što se američki ratni brodovi približavaju ostrvima u Južnom kineskom moru, gde se za vlasništvo nad ostrvima takmiče i Vijetnam, Malezija, Filipini, Bruneji i Tajvan, navodi Rojters.
Osam kineskih bombardera i četiri lovca ušla su juče u vazdušni prostor Tajvana na jugozapadu ostrva, saopštilo je Ministarstvo odbrane te kineske autonomne oblasti.
U saopštenju se dodaje da je tajvansko ratno vazduhoplovstvo ispalilo rakete "da nadgledaju upad".
Na mapi koju je objavilo ministarstvo vide se kineski avioni kako lete između južnog dela ostrva i ostrva Pratas na koje Tajvan polaže pravo.
Oglasio se i Stejt department, koji je apelovao na Peking da prekine "vojni, diplomatski i ekonomski pritisak na Tajvan".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NAPETA SITUACIJA U JUŽNOM KINESKOM MORU: Amerikanci izneli oštar zahtev Pekingu (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jan.2021

Kina se često žalila zbog toga što se američki ratni brodovi približavaju ostrvima u Južnom kineskom moru..Američki ratni brodovi, predvođeni nosačem aviona "Teodor Ruzvelt", uplovili su u Južno kinesko more da bi, kako je saopštila američka vojska, promovisali slobodu plovidbe...Američka...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.