Ambasador Vujačić odlazi iz SAD

Izvor: B92, 23.Jan.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Vujačić odlazi iz SAD

Ivan Vujačić (Glas Amerike)

Vašington -- Ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić u aprilu odlazi sa dužnosti posle šest godina na tom položaju.

U vašingtonskom centru "Vudro Vilson" američkim novinarima on je govorio o teškoćama na koje nailazi Srbija i njenim prioritetima za ovu godinu. Jedan od nakrupnijih negativnih događaja za Srbiju u protekloj godini bilo je proglašenje nezavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova, ali je njen odgovor bio isključivo diplomatski, kazao je ambasador Vujačić.

On je podsetio da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija prihvatila rezoluciju Srbije da Međunarodni sud pravde u Hagu da mišljenje da li je to bilo legalno ili ne.

U 2009. godini ekonomija je jedan od najvećih problema s kojim će se suočiti Srbija, čija privreda je takođe pogođena svetskom ekonomskom krizom. Vujačić je ocenio da su za proteklih šest godina značajno napredovali odnosi SAD i Srbije.

"Uspeli smo da odmrznemo našu imovinu, i privatnu i državnu, da normalizujemo trgovinske odnose, obnovimo sistem preferencijal, kao i izvršnu naredbu koja omogućava izvoz američkog naoružanja u Srbiju, što znači da je Srbija skinuta sa liste otpadničkih zemalja", kazao je Vujačić.

Odlazeći ambasador iz Vašingtona očekuje pozitivan razvoj odnosa sa novom administracijom u Beloj kući, ne samo zahvaljući činjenici da je novi šef osoblja Bele kuće Ram Emanuel član srpskog kokusa u Kongresu.

Vujačić je zaključio da američke investicije u Srbiji nisu bile na zadovoljavajućem nivou, a da je jedno od krupnih razočaranja zatvaranje peći „Ju Es stila" u Smederevu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.