AMERIKANCI ZABOLI TURCIMA NOŽ U LEĐA! Vašington kažnjava Ankaru zbog nedoličnog ponašanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2024, 08:05

AMERIKANCI ZABOLI TURCIMA NOŽ U LEĐA! Vašington kažnjava Ankaru zbog "nedoličnog ponašanja"

Težak udarac za Tursku

Američki Senat je danas sprečio pokušaj da se zaustavi prodaja borbenih aviona F-16 i kompleta za modernizaciju Turskoj vrednih 23 milijarde dolara, koju je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena odobrila nakon što je Turska odobrila ulazak Švedske u NATO.

Rezolucija republikanskog senatora Renda Pola, odbačena je sa 78 glasova "protiv" i 13 glasova >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "za", preneo je Rojters.

Pre glasanja, Pol je kritikovao tursku vladu i rekao da bi dozvola prodaje ohrabrila njeno "nedolično ponašanje".

Pobornici prodaje naveli su da je važno da Vašington održi reč savezniku u NATO.

Bajdenova administracija je 26. januara zvanično obavestila Kongres o svojoj nameri da nastavi sa prodajom 40 Lokhid Martin F-16 i skoro 80 ​​kompleta za modernizaciju Turskoj, dan nakon što je Ankara u potpunosti završila ratifikaciju članstva Švedske u NATO.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan prethodno je izjavio da prodaja borbenih aviona F-16 i ulazak Švedske u NATO treba "da se odigravaju simultano".

Pozitivni razvoji Sjedinjenih Država u vezi sa pitanjem F-16 i ispunjavanjem obećanja Kanade će ubrzati pozitivan stav našeg parlamenta o [članstvu Švedske]. Sve ovo je povezano - rekao je Erdogan.

Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.