AMERIKANCI IDENTIFIKOVALI: Severna Koreja gomila rakete u blizini granice?

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2022, 09:25

AMERIKANCI IDENTIFIKOVALI: Severna Koreja gomila rakete u blizini granice?

Jedan istraživački centar iz Vašingtona tvrdi da je identifikovao vojnu bazu blizu granice Severne Koreje sa Kinom koja je verovatno namenjena za stacioniranje interkontinentalnih balističkih projektila.

Izveštaj američkog Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) bazira se na satelitskim snimcima baze u Hoejung-niju, u severnokorejskoj pokrajini Čagang, koja je na oko 25 km udaljena od granice sa Kinom i 280 km severoistočno od Pjongjanga, prenosi agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Rojters.

Ti satelitski snimci datiraju od 21. januara.

- Raketna operativna baza Hoejung-ni će, prema obaveštenim izvorima, verovatno imati jedinicu veličine puka opremljenu interkontinentalnim balističkim projektilima - navodi se u izveštaju tog Centra.

- Ukoliko operativne interkontinentalne balističke rakete (ICBM) ne postanu dostupne u bliskoj budućnosti, verovatno će tu biti raspoređene balističke rakete srednjeg dometa (IRBM) - dodaje se u izveštaju, uz napomenu da je Severna Koreja testirala Hvasong-12 IRBM iz pokrajine Čagang prošlog meseca.

Navodi se i da je baza Hoejung-ni jedna od oko 20 baza za balističke rakete koje Severna Koreja nikada nije prijavila i da je, iako je njena izgradnja počela pre 20 godina, jedna od poslednjih koja je završena.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.