AMERIKA SE PORAŽENA POVLAČI IZ AVGANISTANA Ruski vojni ekspert obrazložio zašto će doći do novog rata

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Maj.2021, 08:54

"AMERIKA SE PORAŽENA POVLAČI IZ AVGANISTANA" Ruski vojni ekspert obrazložio zašto će doći do novog rata

SAD i talibani su 2020. godine potpisali u Dohi prvi mirovni sporazum za više od 18 godina rata

Povlačenje američkih trupa iz Avganistana predstavlja vojni poraz SAD, pošto za 20 godina Vašington nije uspeo da postigne svoj cilj i stabilizuje situaciju u toj zemlji, rekao je doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov.

- Povlačenje američkih snaga iz Avganistana pokazuje samo jedno – vojni poraz Vašingtona u toj zemlji. Ništa tamo nisu uspeli. Naravno, nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << njihovog povlačenja između talibana i proamerikih grupa, čije sedište je u Kabulu, doći će do građanskog rata. Međutim, odsustvo uticaja treće jake sile daje nadu da će se Avganistanci sami dogovoriti i doći do nekog konsenzusa - rekao je Sivkov.

Ekspert je naglasio da nakon povlačenja američkih snaga situacija može da se razvija po različitim scenarijima, ali, po njegovom mišljenju, ni talibani, niti sadašnje vlasti u Kabulu ne mogu pobediti u budućem sukobi, zato mora da nađu konsenzus.

- Najverovatnije je da će se talibani i sadašnja kabulska elita na kraju dogovoriti i stvoriti neku novu koalicionu vladu i krenuti u dugi i teški proces posleratne obnove zemlje - naveo je sagovornik agencije.

Sivkov je pretpostavio da će ovaj rat trajati još najmanje nekoliko godina. Međutim, ako se treća uticajna sila ne bude mešala u građanski sukob, kako se to dešavalo poslednjih decenija, konflikt neće biti dugotrajan.

Bela kuća je ranije objavila da će 1. maja početi i do 11. septembra završiti povlačenje vojske iz Avganistana. . Sporazum predviđa povlačenje stranih trupa za 14 meseci i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zarobljenika.

Od potpisivanja sporazuma, talibani su više puta optuživali Vašington za kršenje sporazuma.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.