Zvanično: Usvojena rezolucija o povratku Rusije u Parlamentarnu skupštinu SE

Izvor: B92, 26.Jun.2019, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvanično: Usvojena rezolucija o povratku Rusije u Parlamentarnu skupštinu SE

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) odobrila je rezoluciju kojom se potvrđuju puna ovlašćenja delegaciji Rusije u toj organizaciji.

Za rezoluciju je glasalo 116 delegata, 62 su bila protiv, a 15 se uzdržalo od glasanja.

TAS prenosi da je ukrajinska delegacija nakon objavljivanja rezultata glasanja napustila zasedanje PS SE.

Izuzetno burna rasprava, sa oštro sukobljenim stavovima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Velike Britanije, Ukrajine i baltičkih zemalja sa jedne strane i na drugoj strani - velike većine zemalja, koje su želele povratak Rusa, polarizovala je PS SE.

Delegacija Srbije snažno je podržala ruske kolege, a doprinos debati dali su šefica delegacije Aleksandra Tomić, narodna poslanica Biljana Pantić Pilja i narodni poslanik Aleksandar Šešelj, braneći pravo ruskih građana da imaju svoje predstavnike u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Rezolucija, kojom je Rusija vraćena u PS SE, usvojena je sa 116 glasova za, dok su protiv glasala 62 poslanika.

Povratkom ruske delegacije, ojačala je snažno podrška i pozicija Srbije u ovoj instituciji. Juče je usvojen i izveštaj "Ka ambicioznoj agendi: o rodnoj ravnopravnosti" i izveštaj o sprovođenju Istanbulske konvencije, a izvestilac je bila narodna poslanica Elvira Kovač. Ona je istakla pozitivan primer Srbije u borbi protiv nasilja u porodici i vidljiv napredak u oblasti rodne ravnopravnosti.

U raspravi za ovaj izveštaj učestvovale su i narodne poslanice Stefana Miladinović i Biljana Pantić Pilja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZVANIČNO: Usvojena rezolucija o povratku Rusije u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope

Izvor: Večernje novosti, 26.Jun.2019

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) odobrila je rezoluciju kojom se potvrđuju puna ovlašćenja delegaciji Rusije u toj organizaciji Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) odobrila je rezoluciju kojom se potvrđuju puna ovlašćenja delegaciji Rusije u toj organizaciji.Za...

Nastavak na Večernje novosti...

Moguće ukidanje povratka delegacije Rusije u PSSE

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2019, 11:09

U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope doneta su dva amandmana na nacrt rezolucije, sa kojima se ukida povratak mandata za rusku delegaciju.. Oba amandmana predlažu da se iz nacrta izbaci predlog o davanju ovlašćenja. Amandmane su podneli poslanici iz Ukrajine i iz baltičkih zemalja. Sada...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.