Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2019, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguće ukidanje povratka delegacije Rusije u PSSE

U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope doneta su dva amandmana na nacrt rezolucije, sa kojima se ukida povratak mandata za rusku delegaciju.
Oba amandmana predlažu da se iz nacrta izbaci predlog o davanju ovlašćenja. Amandmane su podneli poslanici iz Ukrajine i iz baltičkih zemalja. Sada se u PS SE raspravlja o nacrtu izveštaja o ovlašćenjima ruske delegacije na koje su podnete žalbe. Prvo će Skupština saslušati govornike, zatim organizovati raspravu o nacrtu, a zatim glasati o amandmanima. Nakon toga glasaće se o rezoluciji sa usvojenim tekstom amandmana. Odluku će doneti prosta većina. Većina poslanika koji su se prijavili da govore su poslanici iz Ukrajine, ali ima i predstavnika iz Letonije i Litvanije. Očekuje se i nastup ruskih parlamentaraca. Oni ne glasaju o nacrtu rezolucije, ali mogu da učestvuju u diskusijama. U noći 24. juna, nakon devetočasovne rasprave, Parlamentarna skupština usvojila je rezoluciju kojom se ruska delegacija poziva da učestvuje na junskoj sednici. U dokumentu se navodi da prava delegacija da glasaju, govore i budu zastupljena ne podležu ograničenjima. Nakon toga, Moskva je prvi put od 2016. godine podnela zahtev za potvrđivanje mandata u PS SE. Međutim, sledećeg dana su, na inicijativu ukrajinskih i gruzijskih poslanika, na ovlašćenja nove ruske delegacije uložene žalbe. Tada je odlučeno da će Odbori za regulativu i monitoring pripremiti izveštaj u vezi sa ovlašćenjima ruskih parlamentaraca. Moskva je saopštila da neće učestvovati u radu sednice sve dok ruska delegacija ne dobije sva ovlašćenja, a u slučaju „najmanjih sankcija“, da će Rusi napustiti Strazbur. Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.