Znaće kada Putin ode u nuklearno sklonište

Izvor: B92, 22.Jan.2024, 16:21

Znaće kada Putin ode u nuklearno sklonište

Međunarodni institut za strateške studije (IISS) objavio izveštaj u kom se navodi da je rat u Ukrajini poljuljao poverenje Rusije u konvencionalne vojne snage.

Za Moskvu je tako, navodi IISS, povećana važnost nestrateškog nuklearnog oružja (NSNW) kao sredstva odvraćanja i poraza NATO-a u potencijalnom budućem sukobu.

Kako prenosi Index, NSNW uključuje celokupno nuklearno oružje s dometom do 5.500 km, počevši od taktičkog oružja stvorenog za korišćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na bojnom polju - za razliku od strateškog nuklearnog oružja većeg dometa, kakvo bi Rusija ili SAD mogli da upotrebe u nuklearnom ratu koji bi doveo do sveopšte kataklizme.

Kako javlja Rojters, Međunarodni institut za strateške studije u svom današnjem izveštaju pokušao je da da odgovor na pitanje da li je Rusija samu sebe uverila da može da ispali nestrateško nuklearno oružje a da Zapad pritom ne odgovori nuklearnim oružjem.

"Ruska percepcija o nedostatku volje Zapada za korišćenje nuklearnog oružja ili prihvatanje žrtava u sukobu dodatno jača rusku agresivnu misao i doktrinu NSNW-a", navodi se u izveštaju.

IISS u današnjem izveštaju navodi i da bi logika korišćenja NSNW-a bila kontrolisana eskalacija sukoba: "Ili da se spreči angažman SAD-a i NATO-a ili da se oni nateraju na kraj rata, ali po uslovima koje postavi Rusija."

Moskva tvrdi da ne razmatra korišćenje nuklearnog oružja, ali nekoliko izjava predsednika Vladimira Putina od početka rata u Ukrajini tumači se kao nuklearna pretnja, barem na Zapadu. Putin je, podsetimo, već prvog dana ruske invazije upozorio na "posledice s kojima se nikad niste suočili u svojoj istoriji" za svakoga ko bi "pokušao da ometa ili ugrozi Rusiju".

Putin se za sada odupieo pozivima na promenu formalne ruske doktrine, koja dopušta nuklearnu upotrebu u slučaju "agresije protiv Ruske Federacije konvencionalnim oružjem kada je ugroženo samo postojanje države". Ali promenio se ruski stav o ključnim nuklearnim sporazumima, s tim da sada Rusija raspoređuje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

Zapadni analitičari i vodeći političari pomno prate raspravu među ruskim vojnim stručnjacima o tome treba li Moskva da ublaži svoje proklamovanje uslove za korišćenje nuklearnog oružja.

Vilijam Alberkju, autor izveštaja IISS-a, rekao je da bi zapadne obaveštajne službe mogle uhvatiti niz signala u slučaju da Rusija zaista krene da se priprema za lansiranje NSNW-a. To bi uključivalo premeštanje oružja iz središnjeg skladišta u vazdušnu bazu, a moguće i konvencionalne udare u blizini planirane mete kako bi se onesposobila radarska i protivraketna odbrana.

Putin bi se u tom trenutku verovatno preselio u nuklearno sklonište i stavio ceo ruski nuklearni zapovedni i kontrolni sistem u stanje pripravnosti u slučaju većeg nuklearnog odgovora SAD, rekao je on.

Alberkju je zatim dodao i da bi svaka ruska upotreba NSNW-a zahtevala od Moskve da izračuna pravu "dozu" kako bi svoje protivnike naterala na povlačenje umesto na seriju eskalacionih poteza. Zbog razmišljanja o tome kako odgovoriti na takav scenario "donosioci odluka u Americi noćima ne spavaju", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.