Zelenski povlači ručnu: U Ukrajini nije rat, ne treba nam ova panika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2022, 19:05

Zelenski "povlači ručnu": U Ukrajini nije rat, ne treba nam ova panika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da ne može da isključi dalju eskalaciju tenzija sa Rusijom, ali je poručio i da "Ukrajina nije Titanik koji tone",a kritikovao je Vašington zbog "previše panike" koja opterećuje ekonomiju.

"Ne smatram da je situacija sada napetija nego ranije. U inostranstvu postoji osećaj da je ovde rat. Nema tenkova na ulicama. Ne kažem da eskalacija nije moguća...ali ne treba nam ova panika", poručio je Zelenski na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za novinare, prenosi Rojters.

Rekao je i da je Bela kuća napravila "grešku" preterano naglašavajući rizik od rata velikih razmera, i da je to poruka koju je uputio i predsedniku SAD Džozefu Bajdenu u njihovom jučerašnjem telefonskom razgovoru.

Potezi SAD i Britanije da opozovu diplomate iz Kijeva po ukrajinskom predsedniku su bili greška i preterivanje.

"Mi nismo Titanik. Ukrajina ide napred", rekao je Zelenski.

On je naglasio da je NATO jedini garant čvrste bezbednosti koju Ukrajina ima u svom sukobu sa Rusijom, i upozorio da bi istočne članice Alijanse takođe mogle biti izložene neprijateljstvima Moskve.

"Ovo je veoma ozbiljan izazov za NATO. Neke evropske zemlje misle: hajde da ne rizikujemo, nemojmo da se mešamo u Ukrajinu. Ali, ako dođe do rata u punom obimu on će se odigrati i na granicama nekih zemalja NATO. Ako dođe do velikog rata to će biti ne samo protiv Ukrajine, ne samo na teritoriji naše zemlje", poručio je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je kritikovao i Nemačku zbog nastavka gasovoda Severni tok 2, optužujući je da daje prioritet ekonomskim sporazumima sa Rusijom u odnosu na bezbednost i teritorijalni integritet Ukrajine.

On je takođe naveo Britaniju, kao jednu od zemalja koje dozvoljavaju pranje novca od strane Rusa, kao i oligarha koji izvlače novac iz zemalja kao što su Ukrajina i Kazahstan, navodi Rojters.

Njegove izjave su usledile nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio da SAD i NATO nisu odgovorili na glavne bezbednosne zahteve Moskve u sukobu između Istoka i Zapada oko Ukrajine, ali da je Moskva spremna da nastavi razgovore.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zelenski: U Ukrajini nije rat, ne treba nam ova panika

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jan.2022

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas da ne može da isključi dalju eskalaciju tenzija s Rusijom, ali je kritikovao "previše panike" koja opterećuje ekonomiju.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Oglasio se Zelenski i poslao jasnu poruku: Idemo napred

Izvor: B92, 28.Jan.2022

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da ne može da isključi dalju eskalaciju tenzija sa Rusijom.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.