Izvor: Vostok.rs, 27.Jul.2023, 08:42

Zelenski koristi vanredno stanje da izbegne izbore

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski predložio je u sredu produženje vanrednog stanja, čime su efektivno otkazani parlamentarni izbori zakazani za oktobar.
Zelenski je najavio vanredno stanje 24. februara 2022. godine i od tada ga produžava. Poslednje produženje od 90 dana najavljeno je 20. maja i trebalo bi da ističe 18. avgusta. Ako Vrhovna Rada odobri najnoviji zahtev Zelenskog, vanredno stanje će biti produženo do 15. novembra. Ukrajinski zakon predviđa parlamentarne izbore najkasnije 29. oktobra, sa 60-dnevnom predizbornom sezonom koja počinje 28. avgusta. Međutim, takođe zabranjuje vođenje kampanje i glasanje tokom vanrednog stanja. Još jedno produženje bi preseklo sezonu kampanje za predsedničke izbore, koji su trenutno zakazani za mart 2024. „Ako imamo vanredno stanje, ne možemo imati izbore. Ustav zabranjuje bilo kakve izbore tokom vanrednog stanja“, izjavio je Zelenski u maju. Sledećeg meseca je za Bi-Bi-Si izjavio da „izbori moraju da se održe u vreme mira, kada nema borbi“. Neki od pristalica Ukrajine u Evropi i Severnoj Americi kritikovali su moguće otkazivanje izbora. Ukrajina bi trebalo da se pripremi za glasanje što je pre moguće, itjavio je načelnik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) Tini Koks u intervjuu u maju. „Iako je demokratija mnogo više od samo izbora, mislim da se svi slažemo da bez izbora demokratija ne može pravilno da funkcioniše“, izjavio je tada Koks. Zelenski se kandidovao na mirovnoj platformi 2019. i pobedio sa 73 odsto glasova. Ubrzo nakon toga, njegova novoformirana partija – nazvana po TV emisiji u kojoj je igrao izmišljenog predsednika Ukrajine – takođe je osvojila veliku većinu u Vrhovnoj radi. Do kraja 2020, on se okrenuo od ideje mira u Donbasu i počeo otvoreno da govori o vojnom rešenju za „okupirane teritorije“. U roku od tri meseca od eskalacije sukoba sa Rusijom, u maju 2022, Zelenski je doneo zakon koji mu je omogućio da zabrani sve političke partije koje su samo optužene da su „proruske“, bez ikakvog prava na žalbu. Od tada je stavio van zakona desetak partija, uključujući i nekadašnji najveći parlamentarni opozicioni blok. Ranije ovog meseca, Federalna obaveštajna služba Švajcarske optužila je Zelenskog da pokušava da „politički eliminiše“ gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička uoči predsedničkih izbora sledeće godine. FIS je citirao „verodostojne obaveštajne podatke“ da kaže da je Zelenski „pokazivao autoritarne crte“ što bi moglo da dovede do pritiska Zapada, navodi se u poverljivom izveštaju koji je procurio u magazin NZZ.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.