Zelenski je potpisao ukaz o obeležavanju Dana Evrope umesto Dana pobede 9. maja u Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 08.Maj.2023, 20:59

Zelenski je potpisao ukaz o obeležavanju Dana Evrope umesto Dana pobede 9. maja u Ukrajini

 
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je u ponedeljak ukaz o obeležavanju Dana Evrope 9. maja u zemlji.
„[Ovim] ustanoviti Dan Evrope u Ukrajini, koji se obeležava svake godine 9. maja zajedno sa državama Evropske unije“, navodi se u tekstu ukaza, objavljenom na sajtu ukrajinskog šefa države. U video poruci Zelenskog, objavljenoj na njegovom Telegram kanalu, on je takođe izjavio da će se od sutra u Ukrajini svake godine obeležavati Dan Evrope. Zelenski predlaže da se 8. maja proslavi Dan sećanja i pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu. Ukrajinske vlasti dugi niz godina pokušavaju da iskorene proslavu Dana pobede. Ukrajina je sve do danas 9. maja slavila Dan pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu, koji je zamenio Dan pobede nad fašizmom u Velikom otadžbinskom ratu 1941-1945.    Ove izmene odobrila je Vrhovna rada 2015. godine u okviru sprovođenja politike dekomunizacije. Od tada je crveni mak postao simbol pobede Ukrajinaca na evropski način. Iako 9. maj ostaje slobodan dan, ukrajinske vlasti daju sve od sebe da spreče proslavu Dana pobede. Za Georgijevsku lentu građanima preti krivična ili administrativna odgovornost. Prošle godine Zelenski i Ministarstvo odbrane Ukrajine objavili su čestitku za 9. maj, priloživši fotografiju ukrajinskog vojnika sa amblemom sličnim simbolu SS Totenkopf divizije.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Predsednica Evropske komisije u Kijevu na proslavi Dana Evrope

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Maj.2023, 08:28

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da su on i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovarali o napretku Ukrajine ka integraciji u Evropsku uniju, evropskim isporukama municije za ukrajinsku vojsku i novim sankcijama Rusiji. Šefica Evropske unije Ursula fon der Lajen (von...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.