Završeni pregovori: Ovo je mirovni plan za Ukrajinu

Izvor: B92, 06.Avg.2023, 19:22

Završeni pregovori: Ovo je mirovni plan za Ukrajinu

Učesnici razgovora u Džedi predstavili su alternativni plan za rešavanje sukoba u Ukrajini, prenose "RIA Novosti" izveštaj nemačke agencije DPA.

Na pregovorima u Saudijskoj Arabiji predstavljen je još jedan mogući mirovni plan, koji su razvile saudijske vlasti i još nekoliko zemalja. Prema pisanju medija, o inicijativi je obaveštena i Rusija.

Deo alternativnog plana koji se razlikuje od takozvanog "mirovnog plana Zelenskog" je integritet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajine i prekid vatre na svim frontovima, početak mirovnih pregovora pod okriljem Ujedinjenih nacija i razmena zarobljenika, piše DPA.

Dan ranije su u Džedi počeli pregovori o Ukrajini na koje su pozvani predstavnici oko 30 zemalja, ali ne i Rusije. Brojne države su potvrdile svoje učešće, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Južnu Afriku, Poljsku. S druge strane, meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da njegova vlada neće učestvovati u pregovorima bez Rusije.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući razgovore u Džedi, istakla je da je donošenje odluka o ukrajinskoj krizi na političkom nivou bez učešća Moskve apsurdno i besmislica. Ipak, delegati imaju "pun prostor za kreativnost" da razgovaraju o ovom pitanju, naglasila je ona.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je rekao da je glavni cilj ovog sastanka o Ukrajini "pokušaj da se ubede predstavnici Globalnog juga da bar donekle podrže 'formulu mira' Zelenskog, što je apsolutno neprihvatljivo i neperspektivno".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Džedi predstavljen alternativni plan za Ukrajinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2023

Učesnici razgovora u Džedi u Saudijskoj Arabiji predstavili su alternativni plan za rešavanje sukoba u Ukrajini, javljaju ruski i ukrajinski mediji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.