Zanijer: SAD bi rizikovale slanjem oružja Kijevu

Izvor: Press, 08.Feb.2015, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanijer: SAD bi rizikovale slanjem oružja Kijevu

Sjedinjene Američke Države bi rizikovale da izazovu direktniju intervenciju Rusije u sukob u Ukrajini, ako Kijevu pošalju oružje, ocenio je danas generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer.
Zanijer je rekao da se brine da bi direktna vojna podrška Zapada ukrajinskoj vladi rasplamsati konflikt.

"To čak može da dovede do direktnije intervencije Rusije u ovom sukobu...Naš cilj ostaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << njegova deeskalacija, pa mislim da se na njega i dalje treba usmeravati", istakao je Zanijer za Rojters, tokom Konferencije o bezbednosti u Minhenu.

Zanijer smatra i da bi Zapad, slanjem oružja Kijevu, samo ojačao rusku stranu, preneo je Rojters.

On je rekao i da posmatrači OEBS-a, kojih u Ukrajini ima oko 400, zapravo nisu bili svedoci da je bilo kakvo rusko oružje dostavljeno proruskim snagama, ali da veruju da ima protoka oružja iz Rusije.

"Ono što vidimo je da, uprkos uništavanja oružja tokom vojnih operacija, izgleda da separatisti stalno imaju neko oružje u rukama", rekao je Zanijer.

Posmatrači OEBS-a nikad nisu videli da oružje stiže iz nekih drugih delova Ukrajine, "pa je naš zaključak da ono mora doći s neke druge strane...ruske granice", naveo je on.

Zanijer je rekao da su proruske snage naoružane tenkovima, raketnim bacačima i teškom artiljerijom, uključujući haubice, kao i veliku količinu municije.

Pored posmatračke misije u Ukrajini, OEBS ima i misiju na dva ruska kontrolna punkta na granici s Ukrajinom, ali Zanijer kaže da posmatrači nemaju dovoljno dobre uslove da u potpunosti izvršavaju svoje dužnosti.

Uz to, OEBS nadzire samo dva od osam prelaza na ruskoj granici, koje kontrolišu ukrajinske pogranične službe.

"Nemamo potpunu sliku da li na toj granici ima nelegalnih prelaza", rekao je Zanijer, ali je dodao da je OEBS spreman da preuzme širu ulogu u novom mirovnom sporazumu, ako on bude postignut kao rezultat nove francusko-nemačke inicijative.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zanijer: SAD bi rizikovale slanjem oružja Kijevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2015

Sjedinjene Američke Države bi rizikovale da izazovu direktniju intervenciju Rusije u sukob u Ukrajini, ako Kijevu pošalju oružje, ocenio je danas generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer...Zanijer je rekao da se brine da bi direktna vojna podrška Zapada ukrajinskoj vladi rasplamsati konflikt..."To...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.