Zaharčenko: Kijev ne želi mir

Izvor: RTS, 03.Nov.2014, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaharčenko: Kijev ne želi mir

Premijer "Donjecke Narodne Republike" Aleksandar Zaharčenko, koji je sinoć proglasio pobedu na izborima u oblastima Donjecka i Luganska, optužio je Kijev da ne želi mir na istoku Ukrajine.

Aleksandar Zaharčenoko tvrdi da Ukrajina "igra dvostruku igru", javlja agencija AFP, prenosi Tanjug.

Vlasti Donjecka su, tvrdi Zaharčenko, spremne da razgovaraju sa svakim ko je voljan da sluša.

"Danas smo načinili još jedan korak u izgradnji republike. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Spremni smo da razgovaramo sa svakim ko može to da učini razumno i ko je spreman na to", rekao je Zaharčenko, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema najnovijim podacima Zaharčenko je na predsedničkim izborima osvojio 81 odsto glasova, dok njegova partija vodi i na parlamentarnim izborima sa više od 65 odsto glasova.

Centralna izborna komisija Donjecka saopštila je da je na izborima učestvovalo više od milion glasača, javila je ruska agencija RIA Novosti.

Izbori su održani uprkos negodovanju Kijeva, Evropske unije i Ujedinjenih nacija, a podržala ih je samo zvanična Moskva.

Zaharčenko je posle glasanja rekao da se nada da će zvanični Kijev priznati tu republiku i vratiti "okupirane teritorije" posle izbora.

"Oni će nas priznati, vratiće nam okupirane teritorije i onda ćemo živeti kao ravnopravni partneri", rekao je Zaharčenko novinarima, preneo je TAS.

Prorusko stanovništvo u Donjecku i Lugansku bojkotovalo je ukrajinske vanredne parlamentarne izbore održane 26. oktobra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.