Izvor: RTS, 10.Avg.2022, 17:32

Za IT sektor nema zime, visoke zarade i dalje su mamac za nove kandidate

Broj oglasa za posao u oblasti informacionih tehnologija u prvih šest meseci ove godine povećan je za četvrtinu u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju najnoviji podaci portala Infostud. Kao posledica rusko-ukrajinskog sukoba, sve više stručnjaka iz Rusije posao nastavlja u Srbiji. Podaci pokazuju i da su porasle zarade u ovom sektoru, a stručnjaci ističu da je i dalje veća potražnja za kanditatima nego ponuda.
Rusko-ukrajinski sukob skoro >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pa preko noći promenio je sliku Mihajlove firme. Malo preduzeće od nekoliko stotina ljudi, sada je IT kompanija u kojoj radi više od hiljadu zaposlenih.

"Najveći broj zaposlenih je došao sa ruskog tržišta, pošto smo tamo 'izašli' kao kompanija. Do sada smo relocirali precizno 1.047 zaposlenih. Kolege iz Rusije imaju najveće šanse da dobiju boravište i radne dozvole kod nas, i imamo veliku podršku Vlade Srbije u tom procesu", kaže Mihajlo Poštić, direktor "Luksoft Srbija".
Proces zapošljavanja ne jenjava, pa zato kažu da za IT sektor nema zime. Traže se gotovo svi profili IT stručnjaka.
"Ta tražnja je više naša nego sa strane kandidata. Velika je potražnja, više stotitina ljudi je u pitanju, naše tržište nije toliko da mi odmah možemo da zadovoljimo potražnju, ali radimo na tome", kaže Mihajlo Poštić.
"Poslodavci najčešće traže programere sa dugotrajnim, relevantnim iskustvom u IT sektoru. Tako da 60 posto oglasa u IT sektoru je namenjeno mediorima i 30 posto seniorima. Dakle, 90 posto, a samo 10 posto na sajtu HelloWorld, za one koji tek ulaze u industriju, za početnike, odnosno juniore", kaže Marko Vučetić iz odeljka Infostuda - sajt za zapošljavanje IT stručnjaka "HelloWorld".
Još dugo će IT sektor biti deficitaran, kažu poznavaoci prilika. Visoke zarade i dalje su mamac za nove kandidate.
"Početne plate u ovom sektoru su između 800 i 1.000 evra i to zarađuju početnici juniori, ali ono što je činjenica je da su plate dosta visoke i da idu i do 8.500 evra. Na našem IT insajderu je najviša upisana plata 8.500 evra tako da, tačno je to, a sigurno je da ima i onih koji zarađuju i više od toga", kaže Vučetić.
Informaciono-tehnološki sektor prošle godine ostvario je izvoz od preko milijardu i po evra i time nadmašio poljoprivredu. Ako IT tržište nastavi da se razvija ovom brzinom, očekuje se da bi 2025. u ovoj oblasti moglo da radi više od 120.000 ljudi.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.