Vojna pomoć SAD - pitanje života ili smrti za Ukrajinu

Izvor: VOA, 27.Nov.2019, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna pomoć SAD - pitanje života ili smrti za Ukrajinu

U fokusu istrage o Trampovom opozivu je pitanje da li je Bijela kuća odlagala isplatu vojne pomoći Ukrajini dok lider te zemlje ne pristane na davanje političkih usluga američkom predsjedniku. Američki eksperti govore o tome zašto je ta pomoć ključna za Ukrajinu. Rusija je 2014. godine izvršila invaziju na istočnu Ukrajinu i nelegalno anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim. Od tada, Sjedinjene Države su izdvojile više od milijardu 600 miliona dolara za bezbjednosnu pomoć Ukrajini da se odbrani od Rusije, dok u Donbasu, na istoku, traje sukob ukrajinskih snaga i proruskih separatista. "I Obamina i Trampova administracija su Ukrajini dali vojnu opremu, kao što su radari, naočare za noćni vid, vojna vozila, šlemovi. Trampova administracija isporučila je i smrtonosnije oružje, što Obamina nije bila spremna da uradi, kao što su protivtenkovske rakete. Takođe je obezbijedila dodatnu obuku, koja pomaže Ukrajini u borbi protiv ruskih separatista na istoku”, podsjeća Mark Simakovski iz Atlantskog savjeta. Vil Pomeranc iz Vilson centra kaže da je bivši predsjednik Barak Obama bio oprezan kada je riječ o većem učešću Amerike u sukobu u Ukrajini. "Obama je na početku pokušavao nekako da umanji krizu i da okonča sukob u Ukrajini. Strahovao je da ako Sjedinjene Države povećaju pomoć, da će i Rusi to da urade, i da će se sukob onda proširiti”. Trampova administracija odobrila je isporuku smrtonosnijeg oružja Kijevu, ali sam predsjednik ima negativniji stav o Ukrajini, smatra Majkl O’Henlon iz Instituta Brukings. "Mislim da predsjednik Tramp na kraju zaista nije želio da pomogne Ukrajini, ali su mu razum i savjetnici rekli da to mora da uradi“. Kongres je u februaru odobrio vojnu pomoć Ukrajini od 391 milion dolara, koja obuhvata i obuku koja je, kako kažu eksperti, neopohodna "Na početku rata, u ukrajinskoj vojsci, kao i većem dijelu zemlje, bilo je različitih nivoa propadanja i korupcije. Nije ni bilo borbenih snaga”, kaže Vil Pomeranc. O'Henlon ističe da je pomoć značajno poboljšala ukrajinske kapacitete i moral, iako je riječ o maloj sumi u poređenju sa onim što Amerika daje drugim zemljama. "Dajemo mnogo više pomoći Avganistanu, mislim da je riječ o nekoliko milijardi dolara godišnje. Slična je pomoć i Iraku”. Američke diplomate su tokom nedavnih pretresa u okviru istrage o opozivu svjedočile da pomoć Kijevu šalje ključan signal Rusiji da Amerika smatra Ukrajinu bliskom saveznicom. "Dajemo bezbjednosnu pomoć da bi Ukrajina, sa snažne pozicije, mogla da pregovara sa Rusijom o miru. Broj žrtava sukoba i dalje raste. Od početka ruske invazije poginulo je 14 hiljada Ukrajinaca”, kazala je zamjenica pomoćnika sekretara za odbranu Lora Kuper.  Zvaničnici Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke okupiće se na mirovnim pregovorima u Parizu početkom decembra. Sjedinjene Države ne planiraju da učestvuju na sastanku.  
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Pomoć SAD - pitanje života ili smrti za Ukrajinu

Izvor: B92, 28.Nov.2019, 10:29

Američki eksperti govorili su za Glas Amerike zašto je pomoć namenjena Ukrajini, a zbog koje je pokrenut postupak opoziva predsednika SAD, ključna za Kijev...Rusija je 2014. izvršila invaziju na istočnu Ukrajinu i nelegalno anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim. Od tada, Sjedinjene Države su izdvojile...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.