Vlasti Lavova zabranile rad kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi

Izvor: Vostok.rs, 30.Jun.2022, 14:22

Vlasti Lavova zabranile rad kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi

U Lavovu je odlukom Gradskog veća zabranjen rad (kanonske) Ukrajinske pravoslavne crkve, rekao je Jurij Lomaga, poslanik iz partije Evropska solidarnost. "U Lavovu su zabranjene aktivnosti Moskovske patrijaršije. Ovu odluku smo doneli danas tokom sastanka sednice Gradskog veća Lavova. Pripremio sam rezoluciju o zabrani delovanja Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije i Ukrajinske pravoslavne grkokatoličke crkve na teritoriji grada i zahvaljujem svojim kolegama poslanicima koji su podržali ovu inicijativu“, saopštio je Lomaga. Mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije je krajem maja izjavio da su lokalne samouprave zabeležile više od 20 nezakonitih odluka o zabrani ili ograničenju delatnosti verskih zajednica UPC. Tako je zabeleženo više od 40 zaplena crkava UPC. Pedeset verskih zajednica Ukrajinske pravoslavne crkve nasilno je prinuđeno da pređe u takozvanu Pravoslavnu crkvu Ukrajine. U UPC su odluke lokalnih vlasti o zabrani delovanja crkve nazvane nezakonitim i bez pravne snage. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Vlasti Lavova zabranile rad Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi

Izvor: Blic, 01.Jul.2022, 08:59

Gradsko veće u Lavovu, na zapadu Ukrajine, glasalo je za usvajanje rezolucije da se zabrani rad Ukrajinske pravoslavne crkve - Moskovske patrijaršije, što je politička odluka koja nema zakonsku snagu, prenosi Rojters.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.