Vlast u Kijevu se opet dijeli?

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Apr.2015, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast u Kijevu se opet dijeli?

Kijev - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk otpustio je zvaničnika koji je vodio istragu povodom sumnje da su pojedini članovi kabineta umješani u korupciju.

Otkaz je dobio šef Nacionalne finansijske inspekcije Nikolaj Gordijenko, čija otkrića članovi partije Petra Porošenka nazivaju vrhom ledenog brijega, piše B92.

Upravo ovakva izjava i navodne namjere Jacenjuka da samostalno pregovara sa Njemačkom o eventualnom pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji ponovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << stvaraju jaz između predsjednika i premijera države u haosu.

Gordijenko je navodno došao do informacija da su pojedini članovi Jacenjukovog kabineta bili umješani u korupcionašku aferu vrijednu više od 30 miliona dolara.

Ipak, Jacenjuk je na to odgovorio otkazom Grodijenku i riječima da je Gordijenko pristrasan i da ne može nezavisno da obavlja posao koji mu je bio povjeren.

Problemi u unutrašnjoj organizaciji vlasti u Kijevu produbljeni su 1. aprila kada je Jacenjuk otputovao u neočekivanu posjetu Angeli Merkel.

Posjeta, uprkos diplomatskim protokolima, nije najavljena, a ukrajinski mediji su je gotovo ignorisali i time se opredijelili za stranu koju zastupa predsjednik Petro Porošenko.

Za razliku od prethodnih izjava Jacenjuk je naveo da podržava održavanje izbora u regionu Donbasa, što se kosi sa Porošenkovim stavovima, ali ide na ruku zapadnim zemljama koje vide Porošenka kao prepreku za punu implementaciju sporazuma iz Minska.

Ipak, kao inicijalna kapisla za produbljivanje konflikta dvojice lidera je nedavni skandal koji je izazvao oligarh Igor Kolomojskij, zauzevši prostorije kompanije Ukrnafte.

Porošenko je reagovao na to objavom rata oligarsima, a njegova partija je zatražila da se sprovede istraga o korupciji u vladi Ukrajine.

Dalji tok “drame” je pokušao da smiri američki potpredsjednik Džo Bajden, pozivom Jacenjuku i zahtjevom za političko jedinstvo Ukrajine.

Ipak, u petak su poslanici Porošenkove partije i desničarske stranke Svoboda počeli skupljanje potpisa za odlazak Jacenjuka sa mjesta premijera.

Ključni dan za Jacenjuka je u utorak, kada će se u parlamentu raspravljati o njegovom povjerenju.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.