Viši sud u Nišu odbio da izruči ukrajinskog obaveštajca

Izvor: JužneVesti.com, 13.Jul.2023, 16:01

Viši sud u Nišu odbio da izruči ukrajinskog obaveštajca

Vanpretresno veće Višeg suda u Nišu odbilo je zahtev Ukrajine za izručenje obaveštajaca i raščinjenog generala Andrij Naumova i sada je taj predmet dostavljen Apelacionom sudu koji daje konačnu reč, kažu za Južne vesti iz Višeg suda.

Naumov do daljeg ostaje u pritvoru, gde se nalazi od juna prošle godine kada je, zajedno sa Nemcem Aleksandrom Akstom, uhapšen na prelazu Preševo, jer je u automobilu kojim su se vozili pronađeno 607.990 evra, 124.924 dolara >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i dva smaragda.

Njegova odbrana tvrdila je da njih dvojica ranije nisu bili povezivani u Ukrajini, iako su tamošnji mediji 2021. godine pisali da je Akst držao jedan od najvećih lanaca šverca u toj zemlji i da je sarađivao sa Naumovim, koji je tada izbačen iz Službe, nakon čega je prebegao iz Ukrajine.

On je putem advokata, nakon čitanja zamolnice, poručio da bi potencijalno izručenje za njega značilo "smrtnu kaznu".

Naumov je negirao navode iz zamolnice, a branioci su insistirali na tome da je reč o političkom progonu i da je u jednom delu zamolnice navedeno da se protiv njega vodi postupak za veleizdaju, iako se on sumnjiči za krivična dela poput zloupotrebe službenog položaja i pronevere novca.

I u samoj zamolnici, u jednom njenom delu, navedeno je da se protiv njega vodi postupak za veleizdaju člana 111. Krivičnog zakonika Ukrajine, što i prema našem Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći isključuje izručenje, a s obzirom na to da je ovde reč o vanugovornoj ekstradiciji, odnosno mi nemamo bilateralni ugovor s Ukrajinom, postupa se po Evropskoj konvenciji, koja takođe isključuje izručenje za politička i dela vojnog karaktera - navodi Petrović.

Inače, u sudnici se kao Akstov advokat pojavljivao i narodni poslanik Vladimir Đukanović za koga su ranije advokati pojasnili da je tu po zameničkom punomoćju kolege iz Beograda.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.