Izvor: B92, 18.Apr.2023, 18:09

Višak ukrajinske pšenice izazvao probleme u EU: Srbija ne trpi pritisak

Sporazum između UN, Rusije i Ukrajine nije mogao da reši pitanje izvoza svih zaliha ukrajinske pšenice.

Zbog toga je značajan deo morao da se izveze kopnenim putem, što je stvorilo probleme poljoprivrednim proizvođačima u EU, kao i u Srbiji, izjavio je danas Tanjugu agroekonomista Milan Prostran.

On je rekao Tanjugu da su ti problemi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spustili cenu i na srpskom tržištu, ali da je za našu zemlju najvažnije da ona sada ne trpi pritisak pšenice iz Ukrajine i Rusije.

"Mogao se očekivati problem konkurentnosti, imajući u vidu da su crnomorske luke prepune pšenice i da sporazum koji je urađen između UN, Rusije i Ukrajine sa posredstvom Turske, nije mogao da relaksira sve zalihe pšenice koje su se nalazile u Ukrajini", rekao je Prostran.

Zbog toga je, dodaje, jedan deo morao da ide kopnom i on je upravo sada stvorio problem kod poljoprivrednih proizvođača i farmera, u zemljama koje su inače proizvođači pšenice u EU, a pre svega u Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Rumuniji.

Napominje da su neke od zemalja već zabranile uvoz pšenice, ali da su opomenute od EU da moraju da poštuju odluke koje su zajedničke. Prostran očekuje da će profiti ili problemi poljoprivrednika u tim zemljama preovladati solidarnost u EU.

"Oni su pre svega ugroženi, njihovi proizvođači i pitanje je da li će opstati ukoliko se ne reši carinsko pitanje, kao i sva druga ograničenja koja su u spoljnotrgovinskoj razmeni moguća kao oružja", istakao je Prostran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.