Vesić: Srbija trpi veliki pritisak, a stav o Ukrajini jasan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2022, 16:04

Vesić: Srbija trpi veliki pritisak, a stav o Ukrajini jasan

Član Predsedništva Srpske napredne stranke, Goran Vesić rekao je danas da Srbija trpi velike pritiske.

"Mi smo prvog dana agresije Rusije na Ukrajinu jasno i glasno rekli, da je to kršenje međunarodnog prava, da je to napad jedne zemlje na suverenu članicu Ujedinjenih nacija, i da je to napad na teritorijalni integritet Ukrajine", rekao je Vesić za TV Vesti.

On je ocenio da Srbija nije mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da ima drugačiji stav, s obzirom da je 1999. godine izveden napad na Srbiju i da joj je ugrožen teritorijalni integritet.

"Mi sa Ukrajinom nemamo problem, to je naša prijateljska zemlja. Oni nisu priznali samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, to su naša braća i sestre kao što su nam i Rusi.

Nadam se da će sukob između njih uskoro prestati i da će se sve rešiti mirnim putem", rekao je Vesić.

Dodao je i to da je naš stav po pitanju rata jasan, glasali smo zajedno sa EU za sve rezolucije koje osuđuju napad na teritorijalni integritet Ukrajine.

Kada je reč o sankcijama, Vesić je rekao: "Mi ne verujemo da su sankcije delotvorno sredstvo međunarodne politike. Zato što sankcije nikada ne pogađaju one protiv kojih su uvedene, već narod. Mi najbolje znamo kako to izgleda i zbog toga smo i suzdržani.

Mi kao zemlja smatramo da je ne prihvatljivo da se zbog politike kažnjava narod, sportisti, umetnici i zato trpimo pritiske", istakao je Vesić.

Vesić je govoreći o prisluškivanju predsednika Srbije ocenio da onaj ko je odlučio da prisluškuje predsednika države nezakonito, taj je pokušao da izvrši državni udar.

"I svi koji su učestvovali u tome moraju da budu sankcionisani u skladu sa zakonom", rekao je Vesić.

"Dijana Hrkalović, osoba koja je optužena za teška kriminalna dela, obavljala je određene funkcije u MUP-u. Sasvim je sigurno da njen iskaz ima određenu težinu, kakvu težinu to treba da procene ljudi koji su za to nadležni", rekao je Vesić.

Vesić je rekao da on kao političar, niti može niti želi da se meša u rad tužilštva, koji je samostalni organ i samo odlučuje kako će postupiti sa izjavama koje su izrečene u javnosti.

"Na kraju se potvrdilo da postoje dokazi o ne zakonitom prisluškivanju koje je potvrdila i sama Dijana Hrkalović. Dakle jasno je da se to dogodilo, a oni koji su to radili treba da snose pravne posledice, jer to je državni udar", zaključio je Vesić, saopšteno je iz SNS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.