Veliko razočarenje: 150.000 vojnika i ništa?

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 18:33

Veliko razočarenje: 150.000 vojnika i ništa?

Dugo najavljivana i očekivana ukrajinska ofanziva ne ide po planu, a zvaničnici upozoravaju da bi mogla da potraje do zime, sa neizvesnim rezultatima.

Ako su se ukrajinski saveznici nadali nekom proboju nakon što su kijevske snage prošle nedelje izvršile novi napad na jugoistoku zemlje, duboko su se razočarali, piše "Politiko".

Najnoviji napad, u kojem su učestvovale hiljade boraca obučenih na Zapadu, sa ciljem da se napreduje ka jugu, još nije dao značajne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rezultate, rekli su zvaničnici američkog ministarstva odbrane ove nedelje, pri čemu je jedan napomenuo da se "uspeh" ofanzive meri stotinama metara.

Ukrajina sada ima 150.000 vojnika angažovanih u operaciji na tri pravca napada, uključujući više brigada obučenih na Zapadu, rekao je jedan neimenovani zvaničnik Ministarstva odbrane. Ali Kijev i dalje drži izvestan broj snaga u rezervi, dok preostali vojnici pokušavaju da pronađu slabe tačke u ruskoj odbrani.

"Oni sporo i postepeno napreduju" u sva tri pravca i suočavaju se sa "jakim ruskim otporom – drugim i trećim slojem odbrane", objasnio je zvaničnik.

Portparol Pentagona Patrik Rajder ocenio je da Ukrajince čeka "teška borba".

Čak i ako ukrajinske snage uspeju da očiste minsko polje i napreduju, Rusija će upotrebiti artiljeriju i helikoptere kako bi ih uhvatili između minskih polja, rekla je "Politiku" osoba koja savetuje ukrajinsku vladu.

Konačno nam stižu sistemi "vampir" američke proizvodnje, laserski vođeni raketni bacač koji može brzo da se ugradi na kamion, što će linijama fronta dati malu, mobilnu protivvazdušnu odbranu koja bi potencijalno mogla da pomogne u zaštiti te jedinice, dodao je neimenovani savetnik.

Najnoviji paket vojne pomoći američke administracije Ukrajini iznosi 400 miliona dolara za dodatnu protivvazdušnu odbranu, artiljerijsku i drugu municiju, kao i oklopna vozila i protivoklopno oružje. Ministarstvo odbrane očekuje da će još jedna tranša biti obavljena početkom sledeće nedelje.

Ukrajinske snage sa nestrpljenjem očekuju dolazak glavnog borbenog tenka američke vojske "M1 abrams", koji se očekuje početkom septembra i za koji se nadaju da će im pomoći u probijanju odbrambenih linija Rusije. Ali kako operacija odmiče, zvaničnici Ministarstva odbrane očekuju da će ofanziva potrajati barem do jeseni, a možda i do zime. A rezultati su neizvesni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.