Veliki poraz Volodimira Zelenskog? Avdijevka pred padom

Izvor: B92, 08.Feb.2024, 11:48

Veliki poraz Volodimira Zelenskog? Avdijevka pred padom

Ukrajinski grad Avdijevka, mesto na kojem se već mesecima vodi žestoka bitka, uskoro bi mogao da padne, piše "Njuzvik".

Kako javljaju ukrajinski Telegram kanali, situacija za kijevske snage je sve kritičnija, a ruske trupe napreduju.

Prošlog oktobra Rusija je pokrenula ofanzivu na naselje koje se smatra ulazom u obližnji grad Donjeck, koji su okupirali Rusi.

Telegram kanal "Ukraine Fights" objavio je u nedelju da je "situacija u gradu postala kritična", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodajući da su ruski jurišni avioni ušli u grad sa severoistoka i da su ruske trupe zaobišle ukrajinske borbene formacije i učvrstile se u zgradama.

Telegram kanal Butusov Plus javio je da su se vodile ulične borbe u severnom predgrađu Avdijevke (na ukrajinskom Avdijivka), gde su se ukopale ruske jedinice. Ukrajinska 110. mehanizovana brigada i pridodane trupe bore se protiv većeg broja ruskih vojnika, koji se stalno pojačavaju.

"Avdijevka hitno treba sveže rezerve i rotaciju jedinica herojske 110. brigade", stoji u objavi, a dodaje se da je potrebna i municija i da je situacija kritična.

Dopisnik "Volstrit žurnala" Jaroslav Trofimov osvrnuo se na postove na mreži Iks, nekadašnjem Tviteru.

On je istakao u nedelju da je "sve verovatnije da će Avdijevka postati prvi ukrajinski grad koji će pasti od zauzimanja Bahmuta prošlog maja".

Leon Hartvel, viši saradnik u tink-tenku Londonske škole ekonomije IDEAS, rekao je da bi rusko zauzimanje Avdijevke moglo da ojača poziciju zapadnih skeptika koji zagovaraju smanjenje vojne i finansijske podrške Ukrajini.

"Gubitak Avdijevke ograničio bi sposobnost Ukrajine da pokrene protivofanzivne operacije protiv Rusije u Donbasu, a vraćanje grada, s obzirom na njegovo zastrašujuće utvrđenje, predstavljalo bi izuzetno izazovan zadatak", rekao je Hartvel za "Njuzvik".

Institut za proučavanje rata (ISW) rekao je u nedelju da su ruske snage napredovale istočno od Avdijevke sa geolociranim snimcima od prethodnog dana koje pokazuju napredovanje duž autoputa H-20 istočno od grada.

Mihael Kofman, viši saradnik u Programu za Rusiju i Euroaziju pri "Carnegie Endowment for International Peace", rekao je za podkast "War on the Rocks" 30. januara da je situacija oko Avdijevke "stabilna", ali "s tendencijom ka gorem".

"Postoje dobre šanse da će Avdijevka na kraju biti izgubljena", rekao je Kofman.

Čedomir Nestorović, profesor geopolitike na poslovnoj školi ESSEC u Singapuru, rekao je da nedostatak finansiranja, municije i oružja, kao i problemi koje je imao u mobilizaciji, za Kijev znače da "postoji veliki rizik da Avdijevka uskoro padne".

"Čini se da Putin nema tih problema, tako da je verovatnost pada velika", rekao je za "Njuzvik" dodavši da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski želeo da odbrani Avdijevku "bez obzira na cenu" za razliku od svog vrhovnog komandanta Valerija Zalužnog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Avdejevka pred padom

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Feb.2024

AVDEJEVKA - Ukrajinski grad Avdejevka, mjesto na kojem se već mjesecima vodi žestoka bitka, uskoro bi mogao pasti, piše Newsweek.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.