Velika većina četiri ukrajinske oblasti za ulazak u Rusiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2022, 06:43

Velika većina četiri ukrajinske oblasti za ulazak u Rusiju

Za ulazak u sastav Rusije u samoproglašenim Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici na referendumu je glasalo blizu 100 odsto birača, u Zaporoškoj oblasti više od 93 odsto birača izjasnilo se za priključenje Rusiji , a u Hersonskoj oblasti više od 87 odsto, rezultati su Centralne izborne komisije (CIK) na osnovu kompletno prebrojanog biračkog materijala.

Kako je izjavila predsednica CIK Elena Kravčenko, nakon prebrojanih 100 odsto biračkih listića u četiri oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ukrajine koje su pod kontrolom Rusije za je u DNR glasalo 99,23 odsto birača, a u LNR 98,42 odsto, prenosi Interfaks.

U Hersonskoj oblasti za priključenje Rusiji bilo je 87,05 odsto izašlih, a u Zaporoškoj oblasti 93,11 odsto.

Prema lokalnim izbornim komisijama, izlaznost u LNR bila je 94,15 odsto, u DNR 97,51 odsto, u Zaporoškoj oblasti 85 odsto, a u Hersonskoj oblasti glasalo je 78,86 biračca, navodi Tas s.

Referendumi su održani od 23. do 27. septembra.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da će Rusija podržati odluku donetu tokom referenduma.

Zapad i Ukrajina su oštro osudili održavanje referenduma, a Zapad je Rusiji zapretio novim sankcijama zbog referenduma.

UN poštuju integritet Ukrajine, ne priznaju referendume

Ujedinjene Nacije poštuju teritorijalni integritet Ukrajine i ne mogu da priznaju rezultate referenduma za pripajanje Ruskoj Federaciji samoproglašene Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti, izjavila je u Njujorku podsekretar UN za politička i mirovna pitanja Rozmari Di Karlo.

Referendumi su održani usred ratnog sukoba u oblastima pod ruskom kontrolom, izvan ukrajinskih legalnih institucija i zbog toga ne mogu biti smatrani pravim izrazom volje naroda, rekla je Di Karlo na sednici Saveta bezbednosti UN o Ukrajini.

Ona je istakla da UN u potpunosti podržavaju suverenitet, jedinstvo, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama u skladu sa relevantnim rezolucijama svetske organizacije.

Referendume je pratilo više od 100 međunarodnih posmatrača iz 40 zemalja, uključujući članice EU.

Zelenski: Ovu farsu ne možemo zvati ni imitacijom referenduma

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio je kao farsu i odbacio rezultate referenduma o pridruživanju Rusiji, koji su u četiri oblasti Ukrajine, pod kontrolom Moskve, sprovele proruske vlasti.

Zelenski je poručio je da će Ukrajina braniti svoje stanovništvo u regionima pod ruskom kontrolom, pošto su vlasti samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike u Donbasu i Zaporoške i Hersonske oblasti objavile rezultate referenduma koje je Zapad već osudio, prenosi Gardijan.

Ova farsa na okupiranoj teritoriji ne može se nazvati čak ni imitacijom referenduma. Mi ćemo delovati da zaštitimo naš narod: i u Hersonskoj oblasti, u Zaporoškoj oblasti, u Donbasu, u trenutno okupiranim oblastima Harkovske oblasti i na Krimu, saopštio je Zelenski u utorak u video snimku objavljenom na Telegramu.

Obraćanje ukrajinskog predsednika usledilo je nakon što su proruski zvaničnici u četiri regiona saopštili rezultate referenduma, prema kojima se velika većina stanovnika odlučila za prisajedinjenje Rusiji,a zapadni lideri unapred su odbacili ovo izjašnjavanje kao "lažno glasanje".

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Zapad nikada neće priznati rusku aneksiju ukrajinske teritorije, a NATO je referendume nazvao lažiranjem i kršenjem međunarodnog prava.

Ujedinjene nacije su saopštile da ostaju posvećene teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar priznatih granica, navodi britanski list.

Ranije je, u obraćanju Savetu bezbednosti UN, Zelenski upozorio da Ukrajina neće moći da pregovara sa Rusijom posle ovog glasanja.

Ruski predsednik Vladimir Putin trebalo bi da se obrati pred oba doma ruskog parlamenta u petak i to bi mogao da iskoristi da zvanično objavi priključenje Rusiji ukrajinskih teritorija na kojima su održani referendumi, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u najnovijim obaveštajnim podacima, navodi Gardijan.

Trudo: Nove sanckije Moskvi zbog lažnog referenduma

Kanadski premijer Džastin Trudo saopštio je da će njegova zemlja uvesti dodatne sankcije Rusiji, kao odgovor na "lažne referendume", održane na ukrajinskim teritorijama pod kontrolom Moskve.

On je rekao da Kanada nikada neće priznati rezultate tih referenduma ili pokušaja nelegalne aneksije ukrajinskih teritorija od strane Rusije, prenosi Rojters.

Trudo je napomenuo da Kanada aktivno sarađuje s međunarodnim partnerima i saveznicima i da zemlja namerava da uvede nove sankcije osobama i subjektima koji su učestvovali u ovom poslednjem pokušaju narušavanja ukrajinskog državnog suvereniteta i onima koji su odgovorni za ratna stradanja u Ukrajini.

"Nameravamo da uvedemo nove sankcije protiv osoba i subjekata koji su saučesnici u ovom najnovijem pokušaju podrivanja principa državnog suvereniteta i koji dele odgovornost za aktuelno besmisleno krvoproliće širom Ukrajine", naveo je Trudo u saopštenju.

Proruski zvaničnici u četiri regiona Ukrajine pod kontrolom Moskve saopštili su juče da se ogromna većina stanovnika izjasnila za ulazak ovih oblasti u sastav Ruske Federacije, nakon pet dana glasanja na referendumu koje su Kijev i zapadni lideri unapred odbacili kao "farsu", navodi britanska agencija.

Austrija osudila "lažne referendume" u Ukrajini

Austrija je danas najoštrije osudila održavanje lažnih referenduma o aneksiji ukrajinske teritorije Rusiji.

"Ti referendumi predstavljaju napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Austrije.

Austrija, kako je naglašeno, neće priznati rezultate tih referenduma koji su suprotni međunarodnom pravu, kao ni aneksiju ukrajinske teritorije.

"Nasilnim pokušajem rusifikacije Ukrajine, neprihvatljivim nuklearnim pretnjama i objavom delimične mobilizacije Rusija dalje eskalira svoju agresiju", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo podvlači da su problemi u snabdevanju namirnicama i rastuće cene energenata direktna posledica ruske agresije i da neodgovornim i ciničnim delovanjem Ruske federacije bivaju svesno pojačani.

Austrija je apelovala na rusko rukovodstvo da preuzme odgovornost kao stalna članica Saveta bezbednosti UN i vrati se za pregovarački sto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Rezultati referenduma: 99%, 98%, 93%, 87%; Odmah nove sankcije

Izvor: B92, 28.Sep.2022

Završeno je glasanje na referendumima u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti...Građani su ubedljivo podržali ulazak ove četiri oblasti u sastav Rusije. U DNR je ovaj korak podržalo 99,23 odsto birača, u LNR - 98,42 odsto, u Zaporoškoj oblasti - 93,11 odsto, u Hersonskoj - 87,05 odsto...Za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.