Vatikan negirao saopštenje Ukrajine o podršci autokefalnosti UPC

Izvor: Vostok.rs, 27.Sep.2018, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatikan negirao saopštenje Ukrajine o podršci autokefalnosti UPC

Ambasada Svete stolice u Ukrajini odbacila je saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine da Vatikan "poštuje" odluku Kijeva da stvori autokefalnu crkvu, prenose RIA Novosti.

"Apostolska nunincijatura u Ukrajini još jednom potvrđuje položaj koji je u više navrata izrazila Sveta stolice, u kome je pitanje stvaranja jedinstvene Ukrajinske pravoslavne lokalne crkve unutrašnja stvar Pravoslavne crkve, prema kojem Sveta stolica nije dala i ne namerava da pruži bilo kakvu ocenu" navodi se u saopštenju.

U Kijevu je saopšteno da se ministar spoljnih poslova Pavel Klimkin sastao sa sekretarom za međudržavne odnose Vatikana nadbiskupom Paulom Ričardom Galagerom. Nakon sastanka, Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je saopštilo da Sveta stolica "poštuje odluku ukrajinskog naroda o stvaranju jedinstvene lokalne crkve".

U Ukrajini funkcioniše kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva unutar Moskovske patrijaršije, kao i nepriznate crkvene strukture - Kijevska patrijaršija i Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva, a koje Pravoslavna crkva ne priznaje.

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko nastoji da postigne priznanje nekanonskih verskih struktura i stvaranje na njihovoj osnovi jedinstvene lokalne autokefalne crkve. Autokefalnost je status lokalne crkve, što implicira nezavisnost od drugih crkava.

Carigradska patrijaršija je "u pripremi za davanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini" u Kijevu imenovala egzarhe nadbiskupa Pamfilia Daniela iz SAD i episkopa Edmontnskog iz Kanade.

Ruska pravoslavna crkva je osudila ovaj potez i izrazila protest Konstantinopoljskoj patrijaršiji, naglasivši da je imenovanje egzarha u Ukrajini - grubo kršenje crkvenih kanona. Sinod Ruske pravoslavne crkve odlučio je da prekine učešće u strukturama kojima predsedava Carigradska patrijaršija, kao i zajedničko bogosluženje sa carigradskim arhijerejima. Zapravo, to znači prekid diplomatskih odnosa. Ruska pravoslavna crkva je takođe pozvala sveštenike drugih lokalnih crkava da započnu panpravoslavnu raspravu o situaciji.

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve, arhijerejski sinod Ruske pravoslavne zagranične crkve i Sinod Ukrajinske pravoslavne crkve suspendovao je služenje sa episkopima carigradske patrijaršije.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut


Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.