Izvor: RTS, 08.Feb.2022, 10:15

Uskoro i ukrajinske vojne vežbe – a na njima "bajraktar" i antitenkovski sistem "dževlin"

Ukrajinska vojska planira da od 10. do 20. februara održi vojne vežbe, kao odgovor na vežbe koje Rusija sprovodi u Belorusiji, na granici sa Ukrajinom.
Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao je da ukrajinski vojnici konstantno sprovode različite vrste vežbi, a da će od 10. februara uvežbavati upotrebu dronova "bajraktar", antitenkovskog raketnog sistema "dževlin" (koplje) i upotrebu raketa koje su dobili od stranih parnera.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Vežbe bi trebalo da se održe od 10. do 20. februara i predstavljaju odgovor na vežbe koje Rusija sprovodi u Belorusiji, rekao je Reznikov.
Zapad upozorava na opasnost koja preti zbog velikog broja ruskih vojnika kako na ruskoj, tako i na beloruskoj granici sa Ukrajinom.
Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da se procenjuje da se oko 30.000 ruskih vojnika nalazi u Belorusiji, kao i borbeni avioni Su-35, raketni sistem "iskander" i odbrambeni sistem S-400.

U Kijevu su, međutim, rekli da se nadaju da će se ruski vojnici vratiti kući kada vežbe budu završene, a Moskva tvrdi da će tako i biti. 
Vežbao je i NATO i to u Sredozemnom moru, a zvezda vežbe bio je nosač aviona "Hari S. Truman". Amerikanci su naveli da je ta vežba odavno planirana. 
Ukrajina je dronove "bajraktar" već koristila "Bajraktar" je dron turske proizvodnje koji je Ukrajina kupila i već ga je koristila protiv proruskih snaga u Donbasu.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je, inače, zatražio od Ukrajine da prestane da spominje Tursku kada govori o dronovima.
"Ako neka zemlja kupuje od nas, to onda više nije turski proizvod. Možda ga je Turska napravila, ali sada pripada Ukrajini. Turska za ovo ne može da se krivi", rekao je Čavušoglu nakon ukrajinskog napada.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponudio se da bude posrednik u dijalogu između ruskog i ukrajinskog predsednika i tim povodom je prošle nedelje bio u Kijevu. Ankara ima dobre odnose i sa Kijevom i sa Moskvom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Dobija oružje o kojem je ranije mogla samo da sanja": Ukrajina najavila svoje vojne vežbe kao odgovor na ruske

Izvor: Blic, 08.Feb.2022

Ukrajinska vojska će od 10. do 20. februara odžati vojne vežbe kao odgovor na ruske vežbe u Belorusiji u blizini ukrajinske severne granice, izjavio je ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.