Upozorili smo vas; Ono u Srbiji je bio nehuman eksperiment, isporučen vam je otrov

Izvor: B92, 25.Avg.2023, 08:14

"Upozorili smo vas"; "Ono u Srbiji je bio nehuman eksperiment, isporučen vam je otrov"

Marija Zaharova upozorila Kijev na opasne posledice primene kasetne municije, koja bi od Ukrajine mogla da stvori zemlju nepogodnu za život.

Bombardovanje Jugoslavije kasetnom municijom tokom devedesetih godina bio je nehumani eksperiment NATO zemalja, koji je na živim ljudima pokazao prave posledice primene ovakve municije, rekla je ona u intervjuu za "Komsomoljsku pravdu".

Ona je podsetila da je u periodu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 2015. do 2017. godine skupština Italije objavila dokument od 252 strane, u kojem se objašnjava koliko je korišćenje osiromašenog uranijuma opasno i sa kakvim su se sve posledicama suočili oni italijanski vojnici koji su devedesetih godina primenjivali to oružje.

U onim mestima, na kojima je bila iskorišćena kasetna municija, broj onkoloških bolesnika porastao je više puta, a svaki dvadeseti italijanski vojnik, koji je imao direktan kontakt sa pomenutom municijom, umirao je od raka u teškom stanju, rekla je Zaharova.

Podsetivši na stradanje kojem je bilo izloženo stanovništvo bivše Jugoslavije, a najviše Srbije, portparolka se zatim osvrnula na aktuelni vojni konflikt u Ukrajini i upozorila da sada takva ista pretnja stoji i nad Ukrajinom.

"Nažalost, ta pretnja na koju je Rusija više puta upozoravala ukrajinsko stanovništvo sada se realizuje i na ukrajinskoj teritoriji. Zbog radioaktivne i visokotoksične američke i britanske municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajina se pretvara u zemlju koja neće biti pogodna za život", rekla je ona, a prenosi Raša tudej Balkan.

Kao primer, Zaharova je navela Hmeljnicku oblast, koja se nalazi na zapadu Ukrajine, nedaleko od granice sa Poljskom, za koju se zna da je u njoj Ukrajina imala skladište kasetne municije. U toj oblasti, nakon što je u maju došlo do detonacije skladišta, primećen je višestruki porast radioaktivnosti. To je najverovatnije i razlog zbog kojeg je povećana radioaktivnost bila primećena i u pojedinim zapadnim delovima Poljske, objasnila je ona.

Po svemu sudeći, svo tlo, sva zemlja koja se nalazila ispod oblaka koji se uzdigao iznad (detoniranog) skladišta, kao i zemlja u njegovoj blizini, već je kontaminirana radionuklidima", upozorila je Zaharova.

Za oporavak ovog zemljišta, prema njenim rečima, biće potreban dug period i velika svota novca.

Zbog toga, kako je rekla, "Ukrajinci treba da shvate da im Britanci isporučuju pravi otrov", garantujući im faktički kancerogene tumore, zbog čega Ukrajinci moraju da zahtevaju da se municija sa osiromašenim uranijumom što pre iznese iz njihove zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.