Upozorenje Rusiji da ne upućuje trupe u Ukrajinu

Izvor: BKTV News, 15.Avg.2014, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upozorenje Rusiji da ne upućuje trupe u Ukrajinu

Više šefova diplomatija zemalja Evropske unije, okupljenih na sastanku u Briselu, upozorilo je Rusiju da ne upućuje trupe na ukrajinsku teritoriju, posle informacija da je ruski vojni konvoj prešao granični prelaz koji kontrolišu separatisti na istoku Ukrajine.

U Briselu se održava vanredni sastanak šefova diplomatija EU, povodom situacije u Iraku i >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Ukrajini.
Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond kaže da informacije o ulasku blindiranih ruskih vozila na ukrajinsku teritoriju izazivaju zabrinutost.
“Ako ima ruskih vojnih vozila ili osoblja u Ukrajini, oni treba odmah da se povuku ili će posledice biti veoma ozbiljne”, upozorio je Hamnod i naglasio da je “situacija potencijalno veoma opasna”.
Njegov švedski kolega Karl Bilt ocenio je da se radi o “ozbiljnom kršenju međunarodnog prava”, a danski ministar Martin Lidergard izrazio je “duboku zabrinutost zbog ponašanja Rusije poslednjih meseci, ali i poslednjih sati”.
“Ruske vlasti treba da znaju da su i EU i SAD veoma posvećene pripremanju odgovora na bilo koju vrstu agresije Rusije”, dodao je Lidergard.
Uoči sastanka, ministar spoljnjih poslova Litvanije Linas Linkevicijus rekao je novinarima da ima informacije o tome da je 70 komada ruske vojne opreme prešlo granicu sa Ukrajinom tokom noći.
“Veoma sam zabrinut zbog situacije u Ukrajini zato što, s jedne strane, mnogo govorimo o ovom tzv. humanitarnom konvoju, ali, istovremeno, vidimo da se eskalacija nastavlja i imamo izveštaje da je tokom noći preko granice ponovo prešlo 70 komada vojne opreme”, rekao je Linkevicijus novinarima po dolasku na sastanak šefova diplomatije EU.
Ukrajinske vlasti istovremeno su potvrdile da su primetile ulazak ruskog vojnog konvoja na svoju teritoriju, kako su prethodno izvestili britanski novinari na terenu.
Izvor: RTS
The post Upozorenje Rusiji da ne upućuje trupe u Ukrajinu appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.