Izvor: RTS, 23.Maj.2022, 05:51

Ukrajinski sud osudio ruskog vojnika na doživotnu robiju; Moskva: Ruske jedinice vrše deminiranje u "Azovstalju"

Rat u Ukrajini ušao je u osamdeset deveti dan. Ukrajinski sud osudio je ruskog vojnika na doživotnu kaznu zatvora zbog, kako je navedeno, ratnog zločina – ubijanja nenaoružanog civila. Ruske jedinice započele su deminiranje u čeličani "Azovstalj" u Marijupolju, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Zelenski se obratio liderima u Davosu. U Hersonskoj oblasti se uvodi dvovalutni režim – koristiće se i grivna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i rublja.
Ratno i stanje opšte mobilizacije u Ukrajini produženi su za tri meseca, odlučio je ukrajinski parlament.

Vrhovna rada je izglasala produženje ratnog stanja do 23. avgusta, a za tri meseca je produžena i opšta mobilizacija.
Situacija u istočnom delu Donbasa je i dalje izuzetno teška, jer ruska vojska pokušava da napreduje ka gradovima Slavjansku i Severodonjecku, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.
Na Donjeckom pravcu, ruske trupe pokušavaju da probiju ukrajinsku liniju odbrane i da dođu do administrativne granice Luganske oblasti, saopštio je generalštab Ukrajine.
Samo Ukrajina ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda pred ukrajinskim poslanicima u Kijevu.
Litvansko ministarstvo energetike saopštilo je juče da ta država više neće uvoziti struju iz Rusije, a u Litvaniji više neće biti ni ruskog gasa i nafte.
S druge strane, Rusija je spremna da nastavi razgovore sa Ukrajinom, koji su zamrznuti na inicijativu Kijeva, rekao je glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Ukrajina produžila opštu mobilizaciju, za zarobljenike iz Azovstalja međunarodni sud

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2022

Rat u Ukrajini ušao je u osamdeset deveti dan. Situacija u istočnom delu Donbasa izuzetno je teška, ruska vojska pokušava da napreduje ka Slavjansku i Severodonjecku, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Rusija poručila da je spremna da nastavi razgovore, ali da je lopta u dvorištu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.