Ukrajinska kriza iz dana u dan: Ukrajina produžila opštu mobilizaciju, za zarobljenike iz Azovstalja međunarodni sud

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2022, 06:28

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Ukrajina produžila opštu mobilizaciju, za zarobljenike iz Azovstalja međunarodni sud

Rat u Ukrajini ušao je u osamdeset deveti dan. Situacija u istočnom delu Donbasa izuzetno je teška, ruska vojska pokušava da napreduje ka Slavjansku i Severodonjecku, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Rusija poručila da je spremna da nastavi razgovore, ali da je lopta u dvorištu Kijeva. Ukrajina produžila ratno stanje i opštu mobilizaciju do kraja avgusta.

Ratno i stanje opšte mobilizacije u Ukrajiniproduženi su za tri meseca, odlučio je ukrajinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << parlament.

Rada je izglasala produženje ratnog stanja do 23. avgusta, a za tri meseca je produžena i opšta mobilizacija.

Situacija u istočnom delu Donbasa je i dalje izuzetno teška, jer ruska vojska pokušava da napreduje ka gradovima Slavjansku i Severodonjecku, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Na Donjeckom pravcu, ruske trupe pokušavaju da probiju ukrajinsku liniju odbrane i da dođu do administrativne granice Luganske oblasti, saopštio je generalštab Ukrajine.

Samo Ukrajina ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda pred ukrajinskim poslanicima u Kijevu.

Litvansko ministarstvo energetike saopštilo je juče da ta država više neće uvoziti struju iz Rusije, a u Litvaniji više neće biti ruskog gasa, nafte, ni struje.

Sa druge strane, Rusija je spremna da nastavi razgovore sa Ukrajinom, koji su zamrznuti na inicijativu Kijeva, rekao je glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski.

11.26 - Zarobljenima iz Azovstalja će suditi Međunarodni tribunal u DNR

Predsednik samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) Denis Pušilin, izjavio je danas da će svim pripadnicima ukrajinskih snaga koji su se predali u Azovstalju suditie međunarodni tribunal koji će biti osnovan u DNR.

10.13 - Rusija:Uništili smo ukrajinsku jedinicu koja je koristila američke haubice

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njene snage uništile ukrajinsku jedinicu koja je koristila američke haubice tipa hovicer M777, javila je danas novinska agencija RIA Novosti.

9.36 - U Austriji zamrznuta 253 miliona evra ruskih oligarha

U Austriji su do sada zamrznuta 253 miliona evra imovine ruskih oligarha, saopštila je austrijska vlada.

8.51 - Sedam država APEK: Rusija odmah da prekine rat u Ukrajini

Predstavnici sedam država, među kojima su i oni koji su napustili sastanak ministara ekonomije Azijsko-pacifičke ekonomske kooperacije (APEK) u znak protesta zbog ruskog napada na Ukrajinu, pozvali su Rusiju da odmah prekine sa vojnim dejstvima u Ukrajini.

7.33 - Jake eksplozije u Korostenu u Žitomirskoj oblasti

U gradu Korostenu u Žitomirskoj oblasti, na severu Ukrajine, tokom noći su se čule jake eksplozije.

6.59 - Lukašenko danas u Sočiju sa Putinom

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko doputovao je u Soči, gde će danas razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.