Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Mar.2015, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinski premijer poziva EU da produži sankcije Rusiji

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je EU da zadrži sankcije nametnute Rusiji i pojača ih ukoliko Moskva ne primijeni u potpunosti sve odredbe sporazuma o primirju postignutog prošlog mjeseca u Minsku.

Jacenjuk je danas (19.marta ) u Briselu nakon razgovora sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom, takođe apelovao na jedinstvo EU >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << u pogledu politike sankcija, uz ocjenu da bi neuspjeh oko toga među članicama bloka bio " najuspješnija priča za ruskog predsjednika Vladimira Putina i njaveća kastrofa za slobodan svijet".

Lideri EU danas će u Briselu razmotriti da li da produže ekonomske sankcije Rusiji zbog njenih akcija u Ukrjaini, krajem marta kada ističu, ili da odluku o tome pomjere za jun kada takođe ističu neke od naknadno uvedenih sankcija.

Jacenjuk je takođe izrazio nadu da će EU podržati ideju Ukrajine o slanju mirovne misije na pobunjeni istok zemlje, gdje je u konfliktu između vladinih snaga i pobunjenika koje podržava Rusija, od aprila 2014.  poginulo više od 6000 ljudi.

Ukrajinski je parlament usvojio juče (18.marta) rezoliciju kojom se EU i SAD pozivaju da rasporede mirovnu misiju na istoku Ukrajine, da bi osigurali primjenu sporazuma o primirju postignutog u Minsku 12.februara.

   

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.