Ukrajinski general: Rusi se pokazali kao profesionalci, oružje sa Zapada nam nije pomoglo

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 08:26

Ukrajinski general: Rusi se pokazali kao profesionalci, oružje sa Zapada nam nije pomoglo

Ukrajina priznaje da kontraofanziva ne napreduje kao što je planirano, ali ni da im tenkovi sa Zapada nisu doneli prednost na bojnom polju.

General zadužen za ukrajinsku ofanzivu na jugu kaže da je Rusija stvorila višeslojna minska polja i utvrđene odbrambene linije koje su otežavale napredovanje vojne opreme, uključujući tenkove i oklopna vozila koje je isporučio Zapad.

"Zbog toga većinu zadataka moraju da obavljaju trupe", kaže general Oleksandr Tarnavski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Bi-Bi-Si.

On kaže da je ruska vojska pokazala "profesionalne kvalitete" sprečavajući ukrajinske snage da "brzo napreduju".

"Ne potcenjujem neprijatelja", dodaje on.

Za sada postoji malo dokaza da su tenkovi i oklopna vozila sa Zapada bili u stanju da preokrenu ravnotežu u korist Ukrajine.

Nekoliko tenkova Leopard i američkih borbenih vozila Bredli oštećeno je ili uništeno u prvim danima ofanzive, u blizini grada Oreheva.

Ukrajinska 47. brigada, koju je Zapad uglavnom obučavao i opremio da pokuša da probije ruske linije, ubrzo je zaustavljena minama, a zatim gađana artiljerijom.

Rusija je objavila više video snimaka incidenta u kojima se tvrdi da je ukrajinska ofanziva već propala. U stvarnosti, kontraofanziva jeste usporena, ali joj nije zadat "odlučujući udarac".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.