Neočekivano; Ukrajina priznala: Oružje sa Zapada nije pomoglo

Ukrajina priznaje da kontraofanziva ne napreduje kao što je planirano, ali ni da im tenkovi sa Zapada nisu doneli prednost na bojnom polju.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2023.

08:25

Neočekivano; Ukrajina priznala: Oružje sa Zapada nije pomoglo
Ilustracija: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

General zadužen za ukrajinsku ofanzivu na jugu kaže da je Rusija stvorila višeslojna minska polja i utvrđene odbrambene linije koje su otežavale napredovanje vojne opreme, uključujući tenkove i oklopna vozila koje je isporučio Zapad.

"Zbog toga većinu zadataka moraju da obavljaju trupe", kaže general Oleksandr Tarnavski za Bi-Bi-Si.

On kaže da je ruska vojska pokazala "profesionalne kvalitete" sprečavajući ukrajinske snage da "brzo napreduju".

"Ne potcenjujem neprijatelja", dodaje on.

Za sada postoji malo dokaza da su tenkovi i oklopna vozila sa Zapada bili u stanju da preokrenu ravnotežu u korist Ukrajine.

Nekoliko tenkova Leopard i američkih borbenih vozila Bredli oštećeno je ili uništeno u prvim danima ofanzive, u blizini grada Oreheva.

Ukrajinska 47. brigada, koju je Zapad uglavnom obučavao i opremio da pokuša da probije ruske linije, ubrzo je zaustavljena minama, a zatim gađana artiljerijom.

Rusija je objavila više video snimaka incidenta u kojima se tvrdi da je ukrajinska ofanziva već propala. U stvarnosti, kontraofanziva jeste usporena, ali joj nije zadat "odlučujući udarac".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: