Ukrajinska vojska u predgrađu Donjecka

Izvor: RTS, 26.Jul.2014, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinska vojska u predgrađu Donjecka

Snage ukrajinske vojske stigle su do predgrađa Donjecka. Bela kuća saopštila da je Vladimir Putin "kriv" za obaranje malezijskog aviona. Moskva tvrdi da odgovornost za sukobe u Ukrajini snosi i administracija Baraka Obame. Brisel uvodi nove sankcije ruskim državljanima i kompanijama. Proruske snage optužuju Kijev da koristi fosfornu municiju. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

16.25 - Snage ukrajinske vojske došle su do predgrađa Donjecka, rekao je portparol ukrajinskih bezbednosnih snaga Andrij Lisenko.

13.20 - Moskva saopštila da Obamina administracija ima određenu odgovornost kada je u pitanju sukob u Ukrajini i "njegove ozbiljne posledice", prenosi Rojters

11.45 - Rusko ministarstvo spoljnih poslova navodi da će sankcije EU dovesti u pitanje međunarodnu saradnju u oblasti bezbednosti, prenosi Rojters

11.15 - Potrebno je da 30 istražitelja bude na terenu, ali zbog sukoba ukrajinskih i proruskih snaga oni ne mogu da priđu terenu, kaže malezijski premijer Nadžib Razak, prenosi Rojters.

10.50 - Brisel proširio sankcije Rusiji. Na spisku su imena još 15 ljudi, među njima šefovi obaveštajnih službi, ali i 18 kompanija i organizacija. Biće im zamrznuta imovina i uvedena zabrana izdavanja viza.

Ukrajinske snage napredovale su do predgrađa Donjecka, jednog od najvećih uporišta proruskih snaga u tom regionu, prenosi Tanjug.

Portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Andrej Lisenko rekao je da se ukrajinske snage se nalaze na ulazu u Gorlovku, severno od Donjecka, dodavši da ća nakon osvajanja tog mesta vojsci "biti otvoren direktan put za osvajanje glavnog grada Donbasa".

Donjeck, koji ima oko milion stanovnika je glavno uporište proruskih snaga koje se već pet meseci bore sa snagama ukrajinske vlade, podsetio je AP.

Proruske snage drže pod blokadom autoput severno od Donjecka, a iz tog pravca odjekuje artiljerijska vatra.

Ranije danas, portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao je da se zna da je avion "Malejža erlajnza" oboren raketom koja je ispaljena sa zemlje i iz područja koje je pod kontrolom proruskih aktivista, prenosi Tanjug.

Istakao je da Ukrajinci, zapravo, nisu sami koristili protivavionsko oružje u tom trenutku"Zato smo mi zaključili da su Vladimir Putin i Rusi krivi za ovu tragediju", dodao je Ernest.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je juče sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom o istrazi o toj nesreći, ali i o političkoj dinamici u Ukrajini, navela je Bela kuća u odvojenom saopštenju koje prenosi Rojters.

"Porošenko je, takođe, obavestio potpredsednika Bajdena da je Rusija nastavila da snabdeva separatiste teškim naoružanjem i opremom i da se na ukrajinske vojnike sve više puca sa ruske strane granice", navela je Bela kuća.

Bajden je rekao Porošenku i da SAD rade sa EU i G-7 na uvođenju novih sankcija Rusiji zbog "krajnje destabilizujućih i neodgovornih postupaka u Ukrajini".

Reakcije i iz Moskve. Portparol Ruskog istražnog komiteta Vladimir Markin rekao je da je taj komitet podneo krivičnu prijavu zbog ukrajinskog granatiranja teritorije Rusije 

U međuvremenu, predstavnici "Donjecke Narodne Republike" saopštili su da je ukrajinska vojska granatirala Donjeck i Mandrikino, u istočnoj Ukrajini, fosfornom municijom, preneo je Glas Rusije.

Korišćenje fosforne municije je zabranjeno po Ženevskoj konvenciji.

Predstavnik ruskog generalštaba izjavio je u petak da su ukrajinske trupe najmanje šest puta koristile fosfornu municiju za vreme granatiranja jugoistoka zemlje.

Čitavu proteklu noć u Donjecku su trajale borbe i pod paljbom ukrajinske vojske našli su se Petrovski i Kujbiški rejon. Jedna osoba je poginula, a devet je ranjeno, izveštava Glas Rusije.

Proruske snage su saopštile da su preuzele kontrolu nad ukrajinskim graničnim prelazom "Marinovka" na granici sa Ruskom Federacijom i da su oborili jednu bespilotnu letelicu ukrajinske vojske.

U isto vreme ruska novinska agencija Itartas prenosi izjavu komandanta proruskih snaga u Lugansku Sergeja Gračeva da je u minobacačkom napadu na Lugansk poginulo najmanje 15, a povređeno oko 60 osoba.

U ovom istočnom ukrajinskom gradu juče je poginulo pet osoba, a dve su povređene.

Gradonačelnik grada Kremenčuk, u centralnoj Ukrajini, ubijen je juče, dok je na kuću gradonačelnika Lavova noćas ispaljena granata, saopštava ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.