Ukrajinska vojska koristi granate proizvedene u Bosni? FOTO

Izvor: B92, 22.Feb.2024, 18:45

Ukrajinska vojska koristi granate proizvedene u Bosni? FOTO

Na nalozima na društvenoj mreži Iks, koji se bave praćenjem naoružanja na Istočnom frontu, objavljene su fotografije projektila proizvedenih u BiH.

Na fotografijama se vidi visokoeksplozivni kasetni projektil M62-P3 kalibra 122 mm u posedu ukrajinskih vojnika.

Reč je o projektilu koji koriste minobacači i koji je jedan od najtraženijih na ukrajinskom frontu. Jedna od fotografija pokazuje da su projektili proizvedeni u fabrici Pretis u Vogošći 2022. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nije poznato kako je projektil došao do ukrajinskih artiljeraca, ali pošto veliki broj projektila stiže u Ukrajinu preko trećih lica, ovo je najverovatniji scenario.

Ovo nije prvi put da se na frontu u Ukrajini nađe oružje i municija iz Bosne i Hercegovine.

Pored projektila, na ratištu su uočeni i minobacači kalibra 82 mm proizvedeni u fabrici naoružanja BNT TMiH Novi Travnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kako su granate proizvedene u Vogošći završile na ukrajinskom ratištu

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Feb.2024

Na X nalozima koji se bave praćenjem oružja koje se koristi na ukrajinskom ratištu, objavljenje su fotografije projektila proizvedenih u Bosni i Hercegovini.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.