Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zemlja na pragu teške zime, uz restrikcije struje i grejanja; Zapad sprema nove isporuke oružja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2022, 07:50

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zemlja na pragu teške zime, uz restrikcije struje i grejanja; Zapad sprema nove isporuke oružja

Rat u Ukrajini – 278. dan. Ukrajinci zakoračili u tešku zimu, uz restrikcije struje i grejanja. Ukrajinski premijer Denis Šmigal kaže da je deficit kapaciteta u energetskom sistemu Ukrajine 20 odsto. Belgija, Francuska i Nemačke najavile nove pakete vojne pomoći Kijevu.

Restrikcije struje i dalje su na snazi širom Ukrajini. Više od hiljadu stručnjaka svakodnevno radi na popravci ukrajinskog elektroenergetskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sistema, ali i dalje postoji deficit od 20 odsto, izjavio je premijer Ukrajine Denis Šmigal.

U Kijevu je pao sneg, temperatura je oko nula Celzijuskovih stepeni, a milioni ljudi u ukrajinskoj prestonici i okolini suočeni su sa restrikcijama u snabdevanju strujom i grejanjem, saopštio je ukrajinski operater "Ukrenergo".

Nastavlja se pomoć Kijevu. Belgija, Francuska i Nemačka najavile su novu pomoć Ukrajini, dok je britansko ministarstvo odbrane potvrdilo da su Kijevu isporučene visokoprecizne rakete.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da isporuka oružja Nemačke Ukrajini spasava živote Ukrajinaca, ističući da vojna pomoć Kijevu znači jačanje njene pozicije za pregovaračkim stolom.

S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je da Rusija neće izvoziti naftu zemljama koje ograniče njenu cenu.

Vatikan je ponudio da organizuje pregovore između Kijeva i Moskve na svojoj teritoriji, ali da "još nije dobijen konkretan odgovor", izjavio je šef spoljnopolitičkog odeljenja Katoličke crkve nadbiskup Pol Ričard Galaher.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.