28. novembar  2022. 06.13  →  17.33 | Izvor: RTS, Tanjug

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zemlja na pragu teške zime, uz restrikcije struje i grejanja; Zapad sprema nove isporuke oružja

KIJEV -

Rat u Ukrajini – 278. dan. Ukrajinci zakoračili u tešku zimu, uz restrikcije struje i grejanja. Ukrajinski premijer Denis Šmigal kaže da je deficit kapaciteta u energetskom sistemu Ukrajine 20 odsto. Belgija, Francuska i Nemačke najavile nove pakete vojne pomoći Kijevu.

Restrikcije struje i dalje su na snazi širom Ukrajini. Više od hiljadu stručnjaka svakodnevno radi na popravci ukrajinskog elektroenergetskog sistema, ali i dalje postoji deficit od 20 odsto, izjavio je premijer Ukrajine Denis Šmigal.

ukrajinska, kriza, rat, sukob, rusa, i, ukrajinaca, borbe

U Kijevu je pao sneg, temperatura je oko nula Celzijuskovih stepeni, a milioni ljudi u ukrajinskoj prestonici i okolini suočeni su sa restrikcijama u snabdevanju strujom i grejanjem, saopštio je ukrajinski operater "Ukrenergo".

Nastavlja se pomoć Kijevu. Belgija, Francuska i Nemačka najavile su novu pomoć Ukrajini, dok je britansko ministarstvo odbrane potvrdilo da su Kijevu isporučene visokoprecizne rakete.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da isporuka oružja Nemačke Ukrajini spasava živote Ukrajinaca, ističući da vojna pomoć Kijevu znači jačanje njene pozicije za pregovaračkim stolom.

S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je da Rusija neće izvoziti naftu zemljama koje ograniče njenu cenu.

Vatikan je ponudio da organizuje pregovore između Kijeva i Moskve na svojoj teritoriji, ali da "još nije dobijen konkretan odgovor", izjavio je šef spoljnopolitičkog odeljenja Katoličke crkve nadbiskup Pol Ričard Galaher.

17.32 - Pentagon razmatra da Kijevu isporuči raketne sisteme GLSBD

Pentagon razmatra predlog Boinga da Ukrajini isporuči jeftine, precizne raketne sisteme (GLSDB), koji će omogućiti Kijevu da napadne ruske trupe daleko iza borbenih linija, u jeku napora zapadnih zemalja da zadovolje potrebe Ukrajine za novim naoružanjem.

13.27 - Sprečen niz terorističkih napada u Zaporožju

Ruska federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je sprečila niz terorističkih napada u Zaporožju koje su, kako su naveli, planirala tri ukrajinska državljana po instrukcijama ukrajinskih tajnih službi.

13.26 - Ukrajinsko tužilaštvo: U ratu nestalo 329 dece

Ukrajinsko glavno tužilaštvo saopštilo je danas da se 329 dece trenutno smatra nestalom u Ukrajini, dok je 12 034 deportovano u Rusiju.

11.59 - Ministri spoljnih poslova NATO o većoj pomoći Ukrajini

Ministri spoljnih poslova NATO okupiće se sutra i u sredu u Bukureštu kako bi doneli odluku o većoj pomoći Ukrajini u odbrani od Rusije.

10.34 - Vitalj Kličko: Kijev se sprema za sve

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da se glavni grad Ukrajine sprema za sve i da se razmatra i evakuacija stanovnika.

10.29 - Vanredna isključenja struje u celoj Ukrajini

Deficit u energetskom sistemu Ukrajine jutros je povećan na 27 odsto i vanredna isključenja na snazi su u celoj zemlji, saopštila je kompanija Ukrenergo.

09.12 - Pentagon razmatra s Boingom isporuke dodatnog oružja Kijevu

Dok se Zapad bori da zadovolji ukrajinsku potražnju za dodatnim oružjem Pentagon razmatra predlog kompanije Boing da se Ukrajini isporuče jeftine, male precizne bombe koje se postavljaju na rakete kojih ima u dovoljnom broju, što bi Kijevu omogućilo da dejstvuje i daleko iza ruskih linija, javlja Rojters.

09.09 - Jenjin: Oštećeno 32.000 civilnih objekata, 700 infrastrukture

U napadima ruskih snaga na Ukrajinu oštećeno je oko 32.000 civilnih objekata i više od 700 vitalnih infrastrukturnih objekata, izjavio je prvi zamenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Jevgenij Jenjin.

8.30 - Gradska uprava: NE Zaporožje ostaje pod ruskom kontrolom

Nuklearna elektrana Zaporožje ostaje pod ruskom kontrolom, kao i grad Energodar, saopštila je gradska uprava.

Tagovi