Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zelenski smenio ministra odbrane, Kijev očekuje veliku rusku ofanzivu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2023, 09:43

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zelenski smenio ministra odbrane, Kijev očekuje veliku rusku ofanzivu

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov više neće obavljati tu funkciju, već će biti premešten na drugi posao, rekao je večeras Davir Arahamija, šef parlamentarnog bloka Sluge naroda u kojem je predsednik države Volodimir Zelenski.

Novi ministar odbrane biće Kirilo Budanov, šef vojne obaveštajne agencije GUR, dodao je Arahamija.

On nije rekao kada će formalno doći do smene, a Reznikov nije želeo da komentariše vest o smeni, preneo je Rojters.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />"Rat diktira promene u kadrovskoj politici. Vremena i okolnosti zahtevaju jačanje i pregrupisavanje i to je ono što se dešava i dešavaće se ubuduće. Neprijatelj se sprema za ofanzivu. Spremamo se da se branimo i vratimo ono što je naše", poručio je Arahamija na Telegramu.

Ukrajinska novinska agencija Unian navela je da je Reznikov premešten na mesto ministra za stratešku industriju radi jačanja vojno-industrijske saradnje.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je ranije danas da Kijev neće koristiti dalekometno oružje da gađa rusku teritoriju i dodao da će gađati samo rusku vojsku na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji, preneo je Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je Ukrajinu da planira da digne u vazduh zgrade u gradu Kramatorsku i onda da optuži Moskvu da je sprovela ratne zločine tako što je ciljala civile.

Rojters navodi da rusko ministarstvo nije pružilo dokaze za takve trvrdnje.

Kijev očekuje veliku rusku ofanzivu ovog meseca, ali poručuje da ima rezerve da odbije napade Moskve, iako celokupno obećano oružje Zapada nije stiglo na vreme, istakao je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

"Uprkos svemu, očekujemo rusku ofanzivu u februaru. Ovo je samo sibolički čin, sa vojnog nije logičan, jer nisu spremni svi resursi za napad. Ali, oni će to svejedno uraditi", rekao je Reznikov, preneo je Gardijan.

Dva civila ubijena su u Donjecku kao rezultat granatiranja ukrajinskih trupa, izjavio je danas gradonačelnik tog grada Aleksej Kulemzin, preneo je TASS.

"Prema potvrđenim podacima, žena rođena 1947. godine je ubijena u granatiranju okruga Petrovski, kada je geler pogodio njen stan", naveo je on na Telegramu.

Prema ranijim ruskim izveštajima, još jedna osoba je ubijena, a dve su ranjene.

Član glavnog saveta proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov rekao je da je jedan civil poginuo u ukrajinskom granatiranju grada Pologa u Zaporoškoj oblasti, prenele su RIA Novosti.

21.55 - Zelenski: Žestoke borbe u Donjeckoj oblasti, Rusi pojačavaju pritisak

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da se u Donjeckoj oblasti na istoku zemlje vode žestoke borbe i da Rusija pojačava pritisak uoči prve godišnjice početka rata.

12.20 - Ukrajinski mediji najavljuju razrešenje ministra odbrane Reznikova

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov verovatno ce biti razrešen dužnosti tokom sledeće nedelje, javila je danas ukrajinska novinska agencija Ukrajinska pravda, pozivajuci se na vladine i vojne izvore.

12.00 - U severnom delu Bahmuta vode se žestoke borbe za svaku ulicu

Osnivač privatne vojne grupe Vagner, Jevgenij Prigožin, potvrdio je danas da se u severnom delu Artemovska, kako Ukrajinci zovu Bahmut, vode žestoke borbe bukvalno za svaku ulicu.

09.45 - Šolc: Dogovor sa Zelenskim da se zapadno oružje ne koristi za napade na Rusiju

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da postoji dogovor sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim da se oružje koje Zapad isporučuje koristi samo na teritoriji Ukrajine i da neće biti korišćeno za napade na teritoriju Rusije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Smenjen ukrajinski ministar odbrane; Moskva tvrdi da Ukrajina planira operaciju pod "lažnom zastavom"

Izvor: RTS, 05.Feb.2023

Rat u Ukrajini – 347. dan. Ukrajinske vlasti očekuju veliku rusku ofanzivu ovog meseca. Moskva tvrdi da Kijev sprema u Kramatorsku operaciju pod "lažnom zastavom". Nemački kancelar kaže da se Volodimir Zelenski složio sa stavom da se oružje dugog dometa ne koristi za napad na teritoriju...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.