Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zapadni saveznici Ukrajine saglasni da rakete u Poljskoj nisu ruske; Kijev veruje svojim podacima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2022, 07:28

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zapadni saveznici Ukrajine saglasni da rakete u Poljskoj nisu ruske; Kijev veruje svojim podacima

Rat u Ukrajini - 267. dan. Varšava, Vašington i NATO saglasni da nema dokaza da je na teritoriju Poljske pala ruska raketa, već ukrajinski odbrambeni projektili. Volodomir Zelenski ističe da "veruje izveštajima ukrajinske vojske" i da ne može biti reč o njihovoj raketi. Popravljen kvar na infrastrukturi nafotovoda "Družba". UNHCR: Skoro osam miliona ukrajinskih izbeglica u evropskim zemljama.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Poljske Andžej Duda rekao je da izgleda da je rakete koja su pale u utorak na teritoriju te zemlje ubivši dve osobe, "nesrećan slučaj".

Duda je dodao da je veoma verovatno da su raketu ruske proizvodnje koristili pripadnici protivvazduhoplovne odbrane Ukrajine.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da, prema prvim rezultatima istrage, rakete koje su pale na teritoriju Poljske najverovatnije nisu ispaljene iz Rusije.

"Ne tvrdim ništa dok istraga ne bude u potpunosti gotova, ali sudeći po putanji po kojoj su se rakete kretale, nije verovatno da su ispaljene iz Rusije", naveo je Bajden.

Iako je verovatno reč o ukrajinskim projektilima, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg napominje da Rusija snosi krajnju odgovornost pošto, kako je rekao, "nastavlja svoj nelegalni rat protiv Ukrajine".

Sa druge strane, Volodimir Zelenski ostaje pri tvrdnji da eksplozije u Poljskoj nije izazvao ukrajinski projektil dodajući da je svoje zaključke zasnovao na izveštajima vojske u koje "ne može a da ne veruje".

Zelenski je dodao da se u Kijevu sastao sa direktorom Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijamom Bernsom, navevši da su razgovarali o onome što je nazvao "ruskom nuklearnom pretnjom".

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto rekao je u video-izjavi na Fejsbuku da je kvar na infrastrukturi naftovoda "Družba" popravljen i da je nafta je potekla prema Mađarskoj.

Od 24. februara kada je počela vojna operacija Rusije u Ukrajini zaključno sa 15. novembrom, ukupno 7.841.359 ukrajinskih izbeglica je stiglo u evropske zemlje, saopšteno je iz kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Iz Ujedinjenih nacija rečeno je da ima razloga za "oprezni optimizam" u vezi sa obnavljanjem julskog sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora koji ističe u subotu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Zelenski, prestani. Lako se trči pred rudu, ali dokazi su jaki"

Izvor: B92, 17.Nov.2022

Varšava -- Šef poljskog Biroa nacionalne bezbednosti saopštio je da Ukrajina eventualno u istragu o paloj raketi može da pošalje svoje posmatrače...Jacek Ševjera je ponovio danas da svi dokazi poljske i američke zajedničke istrage potvrđuju da je na selo Pševodov kraj granice sa Ukrajinom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.