Ukrajinska kriza iz dana u dan:Ukarajina nastavila granatiranje Donjecka, Turska nagoveštava protok prehrambenih proizvoda crnomorskim koridorom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2022, 09:14

Ukrajinska kriza iz dana u dan:Ukarajina nastavila granatiranje Donjecka, Turska nagoveštava protok prehrambenih proizvoda crnomorskim koridorom

Rat u Ukrajini – 291. dan. Zbog masovnog napada rusih dronova na elektroenergetski sistem, milion i po stanovnika Odese ostalo u mraku, tvrdi Volodomir Zelenski. Moskva: Ruske snage napreduju ka Limanu. Ruska vojna administracija saopštila je da je u delovima Hersona koja je pod njihovom kontrolom počela zamena ukrajinske grivne za rublju. Ankara nudi pomoć dvema stranama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da okončaju sukob.

Ruska vojska je granatirala celu liniju fronta u Donjecku. Najžešće borbe su oko Bahmuta i Avdejevke, a ruske trupe, prema tvrdnjama Moskve, napreduju ka Limanu.

Napad na jug Ukrajine izvršen je iranskim bespilotnim letelicama, kamikazama. Neki dronovi su oboreni, a milion i po ljudi u regionu Odese je bez struje, tvrdi Volodomir Zelenski.

20.53 - Turska šalje humanitarnu pomoć Ukrajini

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da ce Turska pružiti humanitarnu pomoć Ukrajini kako bi joj pomogla da preživi tešku zimu, saopšteno je danas iz Erdoganovog kabineta posle njegovog telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

19.52 - Luka u Odesi nije u funkciji zbog granatiranja energetske infrasturkture

Ukrajinska luka Odesa nije bila u funkciji danas nakon poslednjeg ruskog napada na energetski sistem u tom području, saopštio je ukrajinski ministar poljoprivrede Nikola Solski, ali i dodao da se ne očekuje da trgovci žitom obustave izvoz.

14.02 - Erdogan: Preko Crnomorskog koridora mogao bi da počne izvoz i drugih proizvoda

Preko Crnomorskog humanitarnog koridora isporučeno je više od 13 miliona tona žitarica, rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u telefonskom razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i dodao da bi preko njega mogao da počne izvoz drugih prehrambenih proizvoda, saopštila je administracija turskog predsednika.

13.08 - Peskov: Rusija mora da ima jasno postavljenu granicu sigurnosti

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija mora da ima jasno postavljenu granicu sigurnosti, jer će morati da živi u uslovima konfrontacije.

11.34 - U tri oblasti u Ukrajini proglašena uzbuna za vazdušni napad

U tri oblasti u severoistočnom delu Ukrajine danas je proglašena uzbuna za vazdušni napad, objavila je zvanična služba za uzbunjivanje.

11.19 - Medvedev: Rusija pojačava proizvodnju oružja baziranog na novim principima fizike

Rusija pojačava proizvodnju najmoćnijih oružja, baziranih na novim principima fizike, kako bi se suprotstavila zapadnim zemljama koje podržavaju kijevski režim, izjavio je na Telegramu zamenik ruskog Bezbednosnog saveta Dmitrij Medvedev.

11.03 - Lavrov: Zapad ne želi ravnopravnu saradnju sa Rusijom

Zapad ne želi ravnopravnu saradnju sa Rusijom i faktički je odlučio da se osveti samo zato što je Moskva trpela njegovu ravnodušnost prema ukrajinskoj sabotaži Minskih sporazuma, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

09.45 - Ukrajinski ministar: Trgovci ne nameravaju da prekinu sa nabavkom žita iz Odese

Trgovci ne planiraju da prekinu sa nabavkom ukrajinskog žita iz luke Odesa, uprkos najnovijim ruskim napadima na energetski sistem u tom regionu, izjavio je danas ministar poljoprivrede Ukrajine Mikola Solki.

08.49 - Zelenski: Norveška šalje 100 miliona dolara za obnovu energetskog sistema

Norveška će izdvojiti 100 miliona dolara Ukrajini kako bi se obnovio uništeni energetski sistem, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

08.45 - Ukrajinski gerilci: Mi stojimo iza napada na rusku bazu na Krimu

Ukrajinski gerilski pokret "Ateš", koji deluje na Krimu, preuzeo je danas odgovornost za paljenje ruske vojne baze, javlja "Ukrajinska pravda".

08.31 - Ukrajinske snage ponovo gađale centar Donjecka raketama "Grad"

Centar Donjecka ponovo su granatirale ukrajinske snage iz višecevnih raketnih bacača "Grad".

08.28 - Balicki: Broj povređenih se popeo na 10, ubijeno dvoje u Melitopolju

Proruski guverner regiona Zaporožje Jevgenij Balicki, izjavio je danas da se broj žrtava i povređenih u raketnom napadu na Melitopolj popeo na 12.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.