Ukrajinska kriza iz dana u dan: Uzbune za vazdušni napad u delovima centralne i istočne Ukrajine, oboren ukrajinski Su-25

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2022, 09:04

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Uzbune za vazdušni napad u delovima centralne i istočne Ukrajine, oboren ukrajinski Su-25

Rat u Ukrajini - 284. dan. Volodimir Zelenski smatra "nije ozbiljno" ograničenje cene od 60 dolara za rusku naftu koja se transportuje morem. Rusija poručuje da ne prihvata cenu nafte koju nameće EU i najavljuje da će prestati da je isporučuje evropskim zemljama. U Marijupolju izgrađena velika ruska vojna baza. Francuski predsednik smatra da bi Zapad trebalo da formuliše odgovor na potrebe Rusije za bezbednosnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << garancijama kada se vrati za pregovorački sto.

Američka obaveštajna služba očekuje da će se smanjeni tempo borbi u Ukrajini nastaviti u narednim mesecima, izjavila je direktorka Nacionalne obaveštajne službe SAD Avril Hejns.

Istakla i da američka obaveštajna zajednica ne vidi dokaze o smanjenoj volji ukrajinskih snaga za otpor, preneo je Rojters.

Hejns je, govoreći na godišnjem Regan forumu nacionalne odbrane u Kaliforniji, navela da se već vidi smanjen tempo sukoba u Ukrajini, te da se i ukrajinska i ruska vojska pripremaju za kontraofanzivu posle zime.

Vršilac dužnosti načelnika Zaporoške oblasti Jevhen Balicki ističe da ruske trupe drže linija fronta na tom području.

Rusija konsoliduje svoje vojno prisustvo u osvojenom lučkom gradu Marijupolju na jugu Ukrajine izgradnjom velike vojne baze, pokazuju satelitske fotografije kompanije "Maksar", piše Bi-Bi-Si.

Novi kompleks u obliku latiničnog slova "U" nalazi se u blizini centra grada. Na njegovom krovu vide se crveno-plava zvezda ruske vojske na beloj pozadini sa natpisom: "Za narod Marijupolja".

Moskva odbacuje zapadno ograničenje cene ruske naftekoja se transportuje morem na 60 dolara po barelu. "Nećemo prihvatiti ovo ograničenje", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Dodao je da će analiza biti brzo obavljena i da će Moskva tada reći kako će reagovati.

Rusija će prestati da isporučuje naftu evropskim zemljama, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

"Počevši od ove godine, Evropa će živeti bez ruske nafte. Moskva je već jasno stavila do znanja da neće isporučivati naftu onim zemljama koje podržavaju antitržišno ograničenje cena", napisao je Uljanov naTelegramu.

Sa druge strane, ni Kijev nije zadovoljan odlukom, ali iz potpuno drugog razloga. Savetnik ukrajinskog predsednika Andrij Jermak smatra da bi ograničenje trebalo da bude dvostruko niže, 30 dolara po barelu, kako bi se još teže pogodila ruska ekonomija.

Na to se nadvezuje izjava Volodimira Zelenskog koji naglašava da ta odluka "nije ozbiljna", jer neće odvratiti Moskvu od vođenja rata.

Francuski predsednik Emanuel Makron kaže da bi Zapad trebalo da razmotri kako da odgovori na potrebe Rusije za bezbednosnim garancijama ako predsednik Vladimir Putin pristane na pregovore o okončanju rata u Ukrajini.

U intervjuu za kanal TF1 snimljenom tokom njegove posete SAD, Makron je rekao da Evropa treba da pripremi svoju buduću bezbednosnu arhitekturu.

14.59 - Konašenkov: Vazdušno-kosmičke snage oborile ukrajinski Su-25

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski Su-25 iznad samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), rekao je danas novinarima portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

10.51 - Uzbune za vazdušni napad u delovima centralne i istočne Ukrajine

Uzbuna za vazdušni napad proglašena je danas u nekoliko regiona u centralnoj i istočnoj Ukrajini, objavila je zvanična služba za uzbunjivanje.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Moskva je već stavila do znanja: Neće isporučivati. Evropa će živeti bez ruske nafte"

Izvor: B92, 04.Dec.2022

Rusija će prestati da isporučuje naftu evropskim zemljama nakon što se Evropska unija složila da uvede gornju granicu cene ruske nafte...To je izjavio stalni ruski predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov..."Počevši od ove godine, Evropa će živeti bez ruske nafte....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.