Ukrajinska kriza iz dana u dan: Sednica SB UN o šteti na gasovodu Severni tok; EK predlaže nove sankcije Rusiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2022, 06:44

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Sednica SB UN o šteti na gasovodu Severni tok; EK predlaže nove sankcije Rusiji

Dvesta osamnaesti dan rata u Ukrajini. Ruske vlasti objavile su rezultate referenduma u četiri ukrajinske oblasti, prema kojima su izašli birači podržali pripajanje Rusiji. SAD, EU i Zapad poručuju da neće priznati te rezultate. EK predlaže osmi paket sankcija Rusiji zbog referenduma. Moskva traži hitnu sednicu SB UN zbog Severnog toka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Poslereferenduma u četiri ukrajinske oblasti- Lugansku, Donjecku, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, koje su prema podacima ruskih medija, podržali pripajanje Rusiji, Zapad poručuje da ne priznaje rezultate.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je i novi paket sankcija Rusiji s ciljem da kako kaže "Kremlj plati" za eskalaciju sukoba u Ukrajini zbog kako navode "lažnog" referenduma o prisajedinjenju četiri ukrajinske teritorije Rusiji.

"Ne prihvatamo lažni referendum i bilo kakvu vrstu aneksije u Ukrajini, i odlučni smo da Kremlj plati za dalju eskalaciju", rekla je Fon der Lajen novinarima u Briselu, prenosiRojters.

Predloženi osmi paket sankcija uključuje mere zabrane uvoza ruskih proizvoda, koje bi trebalo da umanji prihod Rusiji za sedam milijardi evra.

Sankcije obuhvataju i zabranu izvoza ključnih tehnologija koje se koriste u vojsci, kao što su avionski proizvodi, elektronske komponente i specifične hemikalije supstance, saopštila je fon der Lajen.

Fon der Lajen navodi i da će paket sankcija postaviti pravnu osnovu za ograničenje cene nafte i zabraniti građanima EU da budu u upravnim telima ruskih državnih kompanija.

Zbog curenja na gasovodu Severni tok, Rusija je zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN. Savet bezbednosti sastaće se u petak kako bi se razgovaralo o šteti nastaloj na dva ruska gasovoda ka Evropi i izlivanju gasa u Baltičko more.

Francuska misija pri Ujedinjenim nacijama koja u septembru predsedava 15-članim savetom, saopštila je da će se na sastanku razgovarati o gasovodima Severni tok na čiju su izgradnju Rusija i evropski partneri potrošili milijarde dolara, prenosi Rojters.

Curenje gasa na dve cevi gasovoda nastalo kao rezultat moguće sabotaže uzburkalo je tržišta energentima i povećalo zabrinutost za bezbednost.

Gasovod Severni tok 1, nekada glavna ruta za dopremanje ruskog gasa u Nemačku, već je bio zatvoren, ali sada postoje dodatne poteškoće da se reaktivira, a novi gasovod Severni tok 2 tek je trebalo da bude uključen u komercijalne operacije.

NATO i Evropska unija upozorili su na potrebu da se zaštiti kritična infrastruktura od, kako je doslovno formulisano "sabotaža", iako zvaničnici još uvek nikoga nisu okrivili za incident na sistemu Severni tok i nema nagoveštaja ko bi mogao da stoji iza napada na gasovode Severnog toka.

06.28 - Sandu: Moldavija mora da ojača odbranu

Moldavija mora pojačati odbranu s obzirom da Rusija ne poštuje njenu neutralnost, izjavila je predsednica te zemlje Maja Sandu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.