Ukrajinska kriza iz dana u dan: Rusija proširila spisak neprijateljskih zemalja; Potpisan sporazum o izvozu žita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2022, 14:27

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Rusija proširila spisak "neprijateljskih zemalja"; Potpisan sporazum o izvozu žita

Sto četrdeset deveti dan rata u Ukrajini. Nastavljaju se žestoke borbe na istoku i jugu zemlje.

Ruski gas ponovo teče Severnim tokom 1 u Evropu, ali je gasna turbina koja je bila na remontu u Kanadi "zaglavljena" u Nemačkoj. Usvojen sedmi paket sankcija EU, kojim Volodimir Zelenski nije zadovoljan. Rusija proširila spisak "neprijateljskih zemalja".

Vlada Rusije ažurirala je spisak država koje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kako je navedeno, "preduzimaju neprijateljske akcije protiv ruskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u inostranstvu", a na spisaku su dodate Grčka, Danska, Slovenija, Hrvatska i Slovačka.

Kako je objavljeno na sajtu ruske vlade, spisak nije konačan i može biti proširen, uzimajući u obzir nastavak "neprijateljskih akcija" stranih država usmerenih protiv ruskih predstavništava u inostranstvu.

Uredba podrazumeva ograničavanje do potpune zabrane tim zemljama mogućnosti da angažuju saradnike sa teritorije Rusije u ambasadama, konzulatima i predstavništvima državnih organa.

Na spisku je, pored naziva država, naveden i broj fizičkih lica na teritoriji Rusije sa kojima ambasade tih zemalja i njihova konzularna predstavništva mogu da sklapaju ugovore o radu.

Za Grčku je utvrđen limit od 34 osobe, za Dansku 20, a za Slovačku 16.

Slovenija i Hrvatska neće moći da angažuju saradnike u svojim diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

13.32 - Ukrajina potpisala sporazum o izvoru žita sa Turskom i UN

Ukrajina je u Istanbulu potpisala sporazum o izvozu žita sa Turskom i UN, navodi ukrajinska Strana.

13.15 - Putin i Lukašenko razgovarali o saradnji Rusije i Belorusije

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko razgovarali su danas telefonom o bilateralnoj saradnji dveju zemalja, međunarodnoj agendi i rezultatima pregovora u Teheranu, kao i važnim privrednim pitanjima, uključujući konkretne projekte koji se tiču izmena u vezi sa uvozom, prenosi TASS.

13.12 - Kijev: Tri tela izvučena iz granatirane škole u Kramatorsku

Radnici ukrajinske hitne pomoći izvukli su tri tela iz škole u Kramatorsku u Donjeckoj oblasti koja se našla pod udarom ruskih snaga, saopštila je danas ukrajinska državna agencija za vanredne situacije.

12.59 - Kremlj: Vest da nije data dozvola za vraćanje turbine-glupost

Kremlj je danas demantovao vest da je ključna turbina za gasovod Severni tok 1 između Nemačke i Rusije zaglavljena u tranzitu, zato što Moskva navodno nije dala dozvolu.

12.29 - Luka Roterdam obustavila kontejnerski prevoz u i iz Rusije

Holandska luka Roterdam saopštila je danas da je odlučila da zaustavi brodski kontejnerski transport u i iz Rusije, javlja agencija Tas s.

12.27 - Šojgu putuje u Tursku na potpisivanje žitnog sporazuma

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je na putu ka Turskoj, gde će prisustvovati ceremoniji potpisivanja sporazuma kojim se dozvoljava nastavak ukrajinskog pomorskog izvoza žitarica, prenosi Rojters, pozivajući se na današnje izjave tri neimenovana izvora.

09.05 - Britanija: Rusija nema rakete za podršku kopnenoj ofanzivi

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da veruje da Rusija nema dovoljno raketa potrebnih za kopnenu ofanzivu u Ukrajini, čak i dok napreduje na Kramatorsk i Seversk, prenosi Gardijan.

07.50 - U raketiranju Nikopolja 1 osoba poginula, 9 povređeno

U noćašnjim raketnim napadima ruskih snaga na Nikopolj, na jugu Ukrajine, jedna osoba je poginula, a devet ih je povređeno, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.