Ukrajinska kriza iz dana u dan: Rusi ušli u grad Soledar, Erdogan nudi sastanak Zelenski-Putin u Turskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2022, 07:01

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Rusi ušli u grad Soledar, Erdogan nudi sastanak Zelenski-Putin u Turskoj

Sto sedamdeset i sedmi dan rata u Ukrajini. Nastavljaju se borbe u Donjecku, Harkovu i Hersonu. Kijev optužuje ruske snage da gađaju civile i najavljuje osvetu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je, posle sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i generalnim sekretarom UN Antonijom Guteresom, da su pregovori sa Moskvom mogući tek nakon povlačenja ruskih snaga sa teritorija koje drže pod kontrolom. Moskva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je saopštila da neće prihvatiti predlog o demilitarizaciji područja oko nuklearke.

Nastavljaju se borbe u Donjecku i Harkovu. Grad je za kratko vreme dva puta napadnut. Kijev raketni napad na stambenu četvrt i ubistvo civila smatra ciničnim i podlim - najavljuju osvetu.

"Ruska nuklearna ucena i smišljeni teror agresora može imati katastrofalne posledice za ceo svet. Ujedinjene nacije moraju da osiguraju bezbednost tog strateškog objekta", poručio jeVolodimir Zelenski.

U Lavovu su o izvozu ukrajinskih žitarica, nuklernoj elektrani u Zaporožju, ratu u Ukrajini i mogućem sastanku Zelenskog i Putina, razgovarali ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Guteres je pozvao na demilitirazaciju nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije u regionu Zaporožja na jugu Ukrajine, i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u njoj i oko nje.

Rusija odbacuje predlog o demilitarizaciji oblasti oko nuklerake, kao neprihvatljiv. Kažu da bi tako postrojenje bilo još ranjivije.

Erdogan je nakon sastanka poručio da"niko ne želi da svet doživi novi Černobilj".

Kijev i Moskva tvrde da očekuju provokacije u NE Zaporožje.

Portparol ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je da Ukrajina planira napad pod "lažnom zastavom" na nuklearnu elektranu Zaporožje, a da će za napad biti optužena Rusija.

S druge strane, i Ukrajinci su uvereni da se u Zaporožju sprema neka provokacija, ali s ruske strane.

Tvrde da bi eventualna nuklearna katastrofa u Zaporožju bila gora nego černobiljska. Vežbaju čišćenje u slučaju radioaktivne kontaminacije. Nadgledaju ih visoki zvaničnici.

19.10 - SAD šalju Ukrajini novu vojnu pomoć od 775 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države će Ukrajini poslati novu vojnu pomoć vrednu 775 miliona dolara, u kojoj će između ostalog biti i najmanje 10 dronova za praćenje, izvestile su danas agencije AP i Rojters pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

16.52 - Putin Makronu: Pomoći ćemo misiji IAEA da poseti Zaporožje

Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je danas u razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom spremnost Rusije da inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pruži neophodnu pomoć prilikom posete nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopštio je danas Kremlj.

14.29 - Snage Rusije i samoproglašene LNR ušle u grad Soledar

Snage Rusije i samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) napustile su industrijsku zonu Soledara i ušle u grad gde su pod kontrolu stavile nekoliko ulica, izjavio je danas oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

11.51 - Erdogan ponudio sastanak Zelenski-Putin u Turskoj

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je danas da je tokom razgovora u Lavovu ponudio ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da Ankara organizuje njegov sastanak sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Turskoj.

10.32 - Bivše haubice austrijske vojske u Ukrajini preko Letonije

U ratu u Ukrajini protiv ruske vojske ukrajinske snage koriste haubice koje su bile u vlasništvu austrijske vojske.

09.47 - U ukrajinskom granatiranju ubijeno pet civila

Pet civila je ubijeno, a još 23 su ranjena u ukrajinskom bombardovanju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) na istoku Ukrajine tokom proteklog dana, saopštio je u petak štab teritorijalne odbrane DNR.

09.32 - Ruska Federalna služba bezbednosti: U Krasnodaru uhapšen agent Službe bezbednosti Ukrajine

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je u Krasnodaru uhapšen ruski državljanin koji je prikupljao informacije za Službu bezbednosti Ukrajine.

08.33 - SAD pripremaju novu vojnu pomoć Kijevu od 800 miliona dolara

Američka administracija predsednika Džozefa Bajdena priprema oko 800 miliona dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini i to bi mogla da objavi već danas, saopštila su Rojtersu tri izvora upoznata sa ovim pitanjem.

08.16 - Rogov: Pojačana zaštita Zaporoške nuklearne elektrane

Sistem zaštite u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani je pojačan zbog mogućnosti pokušaja napada ukrajinskih snaga, izjavio je član regionalne vojno-civilne administracije Vladimir Rogov.

06.28 - Napadi na Harkov i Nikolajev, u Harkovu jedna osoba poginula

U Harkovu i Nikolajevu rano jutros čule su se eksplozije, saopštili su gradonačelnici tih ukrajinskih gradova Igor Terehov i Oleksandar Senkevic. U gradu Harkov jedna osoba je poginula, saopštila je regionalna služba za vanredne situacije.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.