Ukrajinska kriza iz dana u dan: Kijev naziva akcije ukrajinske vojske u Avdejevki i Bahmutu delom kontraofanzive

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2023, 07:11

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Kijev naziva akcije ukrajinske vojske u Avdejevki i Bahmutu delom kontraofanzive

Rat u Ukrajini – 418. dan. Moskva optužuje ukrajinske snage za ubistvo civila u Bahmutu, Kijev odbacuje tvrdnje kao provokaciju. Inspekcije brodova koji prevoze žitarice iz ukrajinskih luka su nastavljene u Bosforskom moreuzu nakon dvodnevnih razgovora Kijeva i Moskve. Bugarska uvodi privremenu zabranu uvoza prehrambenih proizvoda iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ukrajine, izuzev tranzitne robe. Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov potvrdio je da je Kijev od partnera dobio sisteme protivvazdušne odbrane "Patriot".

21.35 - EU: Zabrana na uvoz ukrajinskih žitarica u 5 država koje se graniče sa Ukrajinom

Evropska komisija namerava da do 5. juna uvede zabranu na uvoz žitarica iz Ukrajine u pet država EU koje se graniče sa Ukrajinom pod uslovom da te države povuku svoje, pojedinačne zabrane, izjavio je danas rumunski ministar poljoprivrede Petre Daea.

21.30 - Kijev naziva akcije ukrajinske vojske u Avdejevki i Bahmutu delom kontraofanzive

Ukrajinska vojska sprovodi aktivnu ofanzivnu operaciju u Avdejevki i Bahmutu, kao i u oblastima Mariinka i Liman, a sve to zajedno može se smatrati delom kontraofanzive, izjavila je danas zamenica ukrajinskog ministra odbrane Ana Malar.

19.15 - SAD šalju 36. paket vojne pomoći Ukrajini, više municije za HIMARS

Sjedinjene Američke Države poslaće Ukrajini novi, 36. paket vojne pomoći, saopštila je danas portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

18.02 - Ostin: Ohrabrujemo Tursku i Mađarsku da ratifikuju članstvo Švedske u NATO

SAD se raduju članstvu Švedske u NATO i uoči predstojećeg, julskog samita severnoatlantske alijanse, ohrabriće Tursku i Mađarsku da ratifikuju pristupanje Stokholma u taj vojni savez, izjavio je danas tokom posete Švedskoj američki ministar odbrane Lojd Ostin.

17.44 - Putin: Lično sam posetio vojne štabove da ne bi ometao rad komandanata

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je lično posetio vojne štabove u Hersonskoj oblasti i Luganskoj Narodnoj Republici, kako ne bi ometao komandante da obavljaju svoj posao.

16.30 - Rumunija zabranila uvoz ukrajinskog žita, nadgledaće tranzit kroz zemlju

Rumunija ce pečatiti i nadgledati tovare ukrajinskih žitarica koji prolaze kroz zemlju, uz zabranu uvoza, saopštilo je danas rumunsko Ministarstvo poljoprivrede.

15.21 - Zelenski posetio granične službenike u Volinskoj oblasti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je posetio Volinsku oblast Ukrajine, koja se graniči sa Belorusijom i Poljskom, gde je pohvalio rad granične straže.

13.34 - Reznjikov: Ukrajina preuzela PVO sisteme Patriot

Kijev je preuzeo sisteme za protivvazdušnu odbranu Patriot, potvrdio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov.

13.27 - Evropska unija sprema 100 miliona evra nadoknade za zemlje pogođene uvozom ukrajinskog žita

Evropska unija pripremila je 100 miliona evra naknade za farmere u zemljama koje se graniče sa Ukrajinom i planira da uvede ograničenja na uvoz ukrajinskih žitarica, saopšteno je danas iz Evropske komisije.

12.55 - Peskov: Rusija osuđuje pokušaje blokade ulaska u Kijevsko-pečersku lavru

Rusija oštro osuđuje pokušaje ukrajinske policije da blokira ulaz u manastir Kijevo-Pečerska lavra u Kujevu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitir Peskov.

12.29 - Bugarska uvela privremenu zabranu uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Bugarska uvodi privremenu zabranu uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine, izuzev tranzitne robe, saopštio je premijer u tehničkom mandatu Galab Donev na početku današnje sednice vlade.

11.38 - Pala: Nastavljene inspekcije brodova sa žitom u Bosforskom moreuzu

Inspekcije brodova koji prevoze žitarice iz ukrajinskih luka su nastavljene u Bosforskom moreuzu nakon dvodnevnih razgovora između Kijeva i Moskve, izjavio je danas portparol Zajedničkog koordinacionog centra (ZKO) u Istanbulu Ismini Pala.

11.20 - Ukrajinska policija ušla u Kijevsko - Pečersku lavru

Ukrajinska policija ušla je danas u prostorije Kijevsko-Pečerske lavre i blokirala ulaze, saopštio je Savez pravoslavnih novinara Ukrajine.

10.39 - Zaharova: Kijev odgovoran za prekid inspekcija u okviru sporazuma o žitu

Ukrajinska strana je odgovorna za poteškoće sa registracijom novih brodova i prekid inspekcija, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Prema njenim rečima, ukrajinska strana je prvo blokirala proces registracije, ne slažući se sa predlozima Rusije, a zatim obustavila sve inspekcije, uključujući i inspekcije odlazećih brodova, preneo je Interfaks.

10.16 - Kijev pozvao na konsultacije ambasadora u Minsku zbog prijema šefa DNR

Kijev je pozvao ambasadora u Minsku Igora Kizima na konsultacije, zbog sastanka koji je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko održao sa vršiocem dužnosti šefa samoproglašene DNR Denisom Pušilinom, objavljeno je na sajtu ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

09.38 - Jun: Moguće da Južna Koreja u određenoj situaciji proširi pomoć Ukrajini

Južna Koreja bi mogla da, osim humanitarne i ekonomske pomoci, proširi svoju podršku Ukrajini ako tamo dođe do napada civila velikih razmera, saopštio je predsednik Jun Suk-jol.

07.04 - Lavrov sledeće nedelje s Guterešom o izvozu žitarica crnomorskom rutom

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov razgovaraće sledeće nedelje u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom o sporazumu za izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka. Razgovori u Njujorku će biti održani samo nekoliko nedelja pre isteka važećeg dogovora o izvozu ukrajinskih žitarica, a novi dogovor bi mogao da bude postignut samo pod uslovom da se ispune i zahtevi Rusije o izvozu ruskih proizvoda
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Putin: Lično sam posetio štabove da ne bi ometao rad komandanata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2023

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je lično posetio vojne štabove u Hersonskoj oblasti i Luganskoj Narodnoj Republici, kako ne bi ometao komandante da obavljaju svoj posao..."Svrha mog putovanja je bila da se sretnem sa vojskom. Nisam želeo da ih ometam i da se nalazim s njima daleko...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.