Ukrajinska kriza iz dana u dan: Granatiran Harkov; Moskva: Ako SAD proglase Rusiju sponzorom terorizma, prešli bi tačku bez povratka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2022, 08:08

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Granatiran Harkov; Moskva: Ako SAD proglase Rusiju sponzorom terorizma, prešli bi tačku bez povratka

Na istoku i jugu Ukrajine nastavljaju se borbe. Na udaru raketa bio je Kramatorsk. U Hersonskoj oblasti ukrajinska vojska granatirala je hidroelektranu Kahovska, tvrde zvaničnici ruske vojne uprave. Kijev navodi da je ukrajinskoj vojsci stigla nova pošiljka oružja iz Velike Britanije.

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov objavio je na Telegramu da je grad granatiran tokom noći.

"Okruzi grada Harkova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << – Centar, Nemišljanski i Slobodanski, granatirani su tokom noći. Oštećen je koledž, oštećene su komunikacije i kritična infrastruktura, polomljena su stakla na nekoliko stambenih zgrada, nekoliko trolejbusa je pogođeno gelerima", rekao je Terehov.

Prema njegovim rečima, tamo gde su pali neprijateljski projektili, nema ničega što bi ličilo na vojne objekte, već samo civilna infrastruktura.

Terehov je takođe naglasio da nema poginulih ili povređenih.

Moskva: Ako SAD proglase Rusiju sponzorom terorizma, moguć prekid odnosa

Aleksandar Darčijev, šef odeljenja za Severnu Ameriku u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, saopštio je da bi odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama bili veoma pogoršani, čak bi mogli biti i i prekinuti, ako Rusija bude proglašena državom sponzorom terorizma.

Darčijev je istakao da bi, ako Senat SAD donese takvu odluku, to značilo da je Vašington prešao tačku bez povratka, navodi Tas.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao je da su ruske vazduhoplovne snage uništile radarski sistem američke proizvodnje u Donjeckoj oblasti i više ukrajinskih projektila.

Oborene su i dve rakete sistema HIMARS kao i četiri rakete sistema "olka" u području Hersona, dodao je Konašenkov.

U Hersonskoj oblasti ukrajinska vojska granatirala je hidroelektranu Kahovska, tvrde ruski regionalni zvaničnici.

Zamenik šefa regionalne vojno-civilne administracije Kiril Stremusov navodi daje bilo pogodaka, ali nisu kritični po centrali.

07.54 - Zelenski ponovo zatražio ukidanje šengenskih viza za Ruse

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo je apelova na zemlje članice Evropske unije da uskrate vize državljanima Rusije, navodeći da taj blok ne treba da postane "supermarket u koji može da uđe svako ko to želi".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.