Ukrajinska kriza iz dana u dan: Eksplozije u gradu Zaporožju, dronovi lansirani iz oblasti Odese

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2022, 09:51

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Eksplozije u gradu Zaporožju, dronovi lansirani iz oblasti Odese

Rat u Ukrajini – 249. dan. Rusija se povlači iz sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica pravdajući svoju odluku napadom na brodove Crnomorske flote. Volodimir Zelenski poziva na snažan odgovor UN-a i G20. Britanija odbacuje optužbe Moskve za učešće svojih stručnjaka u napadu na Krim i gasovod Severni tok. Vazdušna opasnost u svim oblastima Ukrajine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU zamrzla 17 milijardi evra ruske imovine.

Snabdevanje Ukrajine električnom energijom se popravlja nakon ruskih napada na elektrane, ali će možda i dalje biti potrebna isključenja struje, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"U subotu je već znatno manje stabilizacionih (mera) i vanrednih isključenja... ali su ograničenja i dalje moguća u nekim gradovima i okruzima", rekao je Zelenski tokom video obraćanja.

On je, takođe, optužio Rusiju da gađa postrojenja tokom popravke i da su pojedini tehničari poginuli u tim napadima, preneo jeRojters.

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko izjavio je ranije danas da će od sledeće nedelje restrikcije struje u zemlji ponovo biti planirane, a ne havarijske.

Situacija u oblasti snabdevanja energijom u Ukrajini ostaje vanredna, napisao je Timošenko naTelegramu.

Naveo je da će biti potrebno vreme da se uspostavi stabilno snabdevanje električnom energijom, prenosiInterfaks Ukrajina.

Predsednik Ukrajine izjavio je ranije da je u vazdušnim napadima ruskih snaga uništena trećina elektrana u zemlji.

Rusija je saopštila ranije da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon jučerašnjeg napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koji su angažovani za obezbeđenje žitnog koridora, preneo jeTas.

"Uzimajući u obzir teroristički akt koji je kijevski režim uz učešće britanskih stručnjaka počinio 29. oktobra protiv brodova Crnomorske flote i civilnih plovila angažovanih da osiguraju bezbednost žitnog koridora, Rusija obustavlja svoje učešće u implementaciji sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka", navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je osoblje britanske mornarice diglo u vazduh gasovode Severni tok prošlog meseca, direktno optužujući članicu NATO-a da sabotira ključnu rusku infrastrukturu.

London odgovara da "Moskva iznosi neistine epskih razmera". "Da bi umanjilo svoje pogubno rukovođenje nelegalnom agresijom na Ukrajinu, rusko Ministarstvo odbrane pribegava plasiranju lažnih tvrdnji epskih razmera", ističe se u saopštenju britanskog Ministarstva odbrane.

Nedugo potomruska strana poručila je da izlazi iz sporazuma o izvozu ukrajinskih žitaricapreko Crnog mora. U pismu Ujedinjenim nacijama navela je da suspenduje na "neodređeno vreme".

"Uzimajući u obzir teroristički akt kijevskog režima uz učešće 'britanskih eksperata' protiv brodova Crnomorske flote i civilnih plovila uključenih u obezbeđenje 'žitnog koridora', ruska strana obustavlja učešće u sprovođenje sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka", napominje rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da je ruska suspenzija sporazuma o izvozu žitarica preko Crnog mora zahteva "snažan" odgovor Ujedinjenih nacija i G20.

Ruska i ukrajinska vojska obavile su poslednju u nizu razmene ratnih zarobljenika, u kojima je na svakoj strani razmenjeno po pedesetak osoba.

Upozorenja o vazdušnim napadima izdata su u svim ukrajinskim regionima, navodi internet servis "Vazdušne opasnosti u Ukrajini".

Snage koje podržava Rusija saopštile su da su završile povlačenje civila iz ključnog grada Hersona na jugu Ukrajine. Ukrajinske trupe približavaju se gradu nakon što su ostvarile velike uspehe na istoku i jugu zemlje.

20.50 - Nekoliko eksplozija odjeknulo u gradu Zaporožje

Nekoliko eksplozija odjeknulo je večeras u gradu Zaporožje u čijoj se blizini nalazi najveća evropska nuklearna elektrana, javio je proruski portal sa sedištem u Ukrajini Strana.

18.11 - Kijev: Zbog suspenzije Rusije blokirano 218 brodova

Zbog odluke Rusije da suspenduje svoje učešće u sporazumu o izvozu žitarica blokirano je 218 brodova, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture, javio je Rojters.

15.24 - Rusija: Dronovi lansirani iz oblasti Odese

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su ukrajinske pomorske bespilotne letelice koje su učestvovale u napadu na brodove u Sevastopolju lansirane iz oblasti Odese i da su koristile zonu bezbednosti "žitnog koridora".

14.53 - Nikolenko: Jedini realan predlog povlačenje ruskih trupa

Jedini realan predlog mora biti hitan prekid rata Rusije protiv Ukrajine i povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije izvan granica od 1991. godine, izjavio je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

14.15 - Lavrov: Rusija spremna da sasluša zapadne kolege

Rusija je uvek spremna da sasluša svoje zapadne kolege ukoliko ponude da organizuju razgovor o poboljšanju odnosa uzimajući u obzir interese Moskve, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

13.41 - Brod sa žitom nije isplovio za Etiopiju zbog blokade Rusije

Brod Ikaria Angel sa 40.000 tona žita za Etiopiju u okviru Svetskog programa UN za hranu nije danas mogao da napusti ukrajinsku luku, pošto se Rusija povukla iz sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih luka, izjavio je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov.

10.41 - Rusija dodala 11 britanskih teritorija na listu neprijatelja

Ruska vlada dodala je 11 britanskih prekomorskih teritorija na listu neprijatelja, saopšteno je danas iz kabineta vlade u Moskvi.

09.54 - Kuleba: Rusija blokira hranu za sedam miliona ljudi

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je danas da Rusija, suspendujući svoje učešće u sporazumu o žitu, blokira hranu za sedam miliona ljudi.

09.39 - Antonov: Osude Rusije zbog sporazuma su nepravedne

Moskva je obustavila učešće u "prehrambenom sporazumu" zbog nepromišljenih postupaka ukrajinskih vlasti i osude na račun Rusije su nepravedne, izjavio je danas ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

08.42 - Ukrajina: Rusi premestili zatvorenike iz Hersona, stigli Čečeni

Generalštab oružanih snaga Ukrajine saopštio je danas da je Rusija premestila zatvorenika iz kazneno-popravnog doma u Hersonu i koristi tu zgradu za vojno osoblje i vojnu opremu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Situacija u Ukrajini se popravlja, ali...

Izvor: B92, 30.Okt.2022

Snabdevanje Ukrajine električnom energijom se popravlja nakon ruskih napada na elektrane, ali će možda i dalje biti potrebna isključenja struje...To je izjavio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski..."U subotu je već znatno manje stabilizacionih (mera) i vanrednih isključenja.. ali su ograničenja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.