Ukrajinska kriza iz dana u dan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2022, 09:16

Ukrajinska kriza iz dana u dan

Rat u Ukrajini ušao je u osamdeset i prvi dan. Na istoku Ukrajine žestoke borbe za Donbas. Delegacija američkih političara sastala se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu. NATO je uveren da zabrinutost Turske u vezi sa pristupanjem Finske i Švedske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << NATO može biti rešena. Nemačka je preduzela sve pripremne radnje za brzi proces ratifikacije, ukoliko Finska i Švedska odluče da podnesu zahtev za članstvo u NATO.

15.05 - NATO će Rusiju označiti kao direktnu pretnju?

U novom strateškom dokumentu NATO ponašanje Rusije može biti označeno kao direktna pretnja, javlja Blumberg pozivajući se na zvaničnika Alijanse.

14.45 - Ankara: Švedska i Finska da prestanu da podržavaju teroriste

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da Švedska i Finska moraju da prestanu da podržavaju teroriste u svojim zemljama, pruže jasne bezbednosne garancije i ukinu zabranu izvoza Turskoj u trenutku dok traže članstvo u NATO.

13.30 - Predsednik Finske potvrdio odluku o članstvu u NATO

Finski predsednik Sauli Ninisto potvrdio je danas da će njegova zemlja podneti zahtev za članstvo u NATO, a finski parlament će sutra o tome održati raspravu, posle čega se očekuje da će potvrditi odluku državnog vrha, javile su agencije.

11.15 - Konašenkov: Oboreno 879 ukrajinskih letelica, uništeno 3.098 tenkova

Od početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini ruske snage su oborile ukupno 879 bespilotnih letelica, uništile 3.098 tenkova i oklopnih vozila u 381 višecevni raketni bacač, izjavio je portparol ministarstva odbrane Ruske Federacije general-major Igor Konašenkov na jutarnjem brifingu za novinare.

10.40 - Švedska aplicira za članstvo u NATO 17. maja?

Očekuje se da će Švedska aplicirati za članstvo u NATO 17. maja, objavio je danas švedski list "Svenska Dagbladet", citirajući neimenovani izvor.

10.25 - Raketni napad na zapadni ukrajinski region Lavov

U raketnom napadu na zapadni ukrajinski region Lavov, rano jutros pogođen je vojni objekat ukrajinske vojske, objavio je regionalni guverner Maksim Kozicki.

9.45 - Berbok: Švedskoj i Finskoj potrebne bezbednosne garancije

Nemačka je preduzela sve pripremne radnje za brzi proces ratifikacije, ukoliko Finska i Švedska odluče da podnesu zahtev za članstvo u NATO, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok, ističući potrebu ove dve zemlje za bezbednosnim garancijama.

9.00 - NATO: Zabrinutost Turske zbog Finske i Švedske može biti otklonjena

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Đoana izrazio je uverenje da zabrinutost Turske u vezi sa pristupanjem Finske i Švedske NATO može biti rešena.

8.45 - Rusija veruje da će se vremenom vratiti "Severnom toku 2"

Projektu "Severni tok 2" ćemo se vremenom vratiti, a cevovod je napravljen i napunjen tehničkim gasom, izjavio je ambasador Rusije u Nemačkoj Sergej Nečajev.

8.30 - Američki senatori se sastali sa Zelenskim u Kijevu

Delegacija američkih političara, uključujući lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela, sastala se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.