Ukrajina priprema rezoluciju o „ruskoj militarizaciji“ Crnog i Azovskog mora

Izvor: Vostok.rs, 24.Nov.2018, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina priprema rezoluciju o „ruskoj militarizaciji“ Crnog i Azovskog mora

Ukrajina prprema za razmatranje na Generalnoj skupštini UN nacrt rezolucije o „ruskoj militarizaciji“ Crnog i Azovskog mora, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Ekaterina Zelenko za agenciju UNIAN, prenose RIA Novosti.
Prema njenim rečima, Kijev planira da ovaj dokument predstavi u decembru u okviru 73. zasedanja Generalne skupštine UN. Kijevske vlasti više puta su optuživale Moskvu za nameru da „militarizuje“ Azovsko i Crno more. Tako je predsednik Petro Porošenko tvrdio da Rusija aktivno popunjava nekada mirno Azovsko more ratnim brodovima i izrađuje metode blokiranja morskih luka. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ove izjave nazvalo još jednom „izmišljenom horor pričom“. Zamenik ministra Grigorij Karasin istakao je da je situacija „upravo suprotna“ — Ukrajina je ta koja se uz podršku SAD bavi vojnim pripremama na Azovskom moru, a Rusija nema nikakve planove da u tom regionu pravi vojnu bazu.  Situacija u Azovskom moru se zaoštrila početkom 2018. godine. U martu je Ukrajina zadržala ruski brod „Nord“, podigavši protiv njegovog kapetana optužnicu zbog nezakonite posete Krimu „čiji je cilj da nanese štetu državnim interesima". U avgustu je u hersonskoj luci zadržan tanker „Mehanik Pogodin“. Ruske vlasti dejstva Kijeva karakterišu kao „pomorski terorizam“, a odgovorile su povećanjem pograničnih kontrola u svom delu Azovskog mora. Ukrajinski graničari su tada saopštili da su Rusi počeli „žestoku politiku zadržavanja i pregleda brodova“. Krimska pogranična uprava Federalne službe bezbednosti Rusije saopštila je da provere vrši u skladu s međunarodnim pomorskim pravom i da nije dobijala primedbe od vlasnika brodova. Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine je potom priznalo da ruski graničari ne narušavaju protokole tokom pregleda. Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.